-
När vi tappar känslan av samhörighet
Vad är egentligen kärlek och vad är det som händer när vi tappar bort känslan av samhörighet i en kärleksrelation? I mitt arbete som parterapeut och familjerådgivare träffar jag dagligen par som är djupt olyckliga över att deras kärleksförhållanden alltmer äts upp av konflikter och bråk och att de inte längre känner igen människan de en gång förälskat sig i. Båda parter känner sig ensamma, övergivna missförstådda och avvisade. Till slut blir de rädda och uppgivna. Finns det sätt att hitta tillbaka till varandra? Och hur gör man för att nå dit i så fall?
-
Konst väcker känslor
Ibland händer det att blicken liksom dras automatiskt åt ett oväntat håll. Nyfikenhet väcks och sinnena skärps plötsligt lite extra för att granska det där som ögonen fångat.
-
Hur roligt får vi egentligen ha det tillsammans i terapirummet?
Av alla affekter man associerar med psykoterapi är nog glädje, humor och skratt den som har fått minst uppmärksamhet. Terapi har alltid varit en smula gåtfullt då tystnadsplikten och det slutna rummet inte varit öppen för insyn. Många har en förlegad bild av en Psykoterapeut, en äldre man i manchesterkavaj, hummande med en djup rynka i pannan. Yrkesrollen som Psykoterapeut har på flera sätt specifika rollförväntningar av generell karaktär som patienten förväntar sig att möta. Som Psykoterapeut är du expert på att iaktta mänskliga relationer och har därmed ett inlärt förhållningssätt gentemot andra där man ska sätta sina egna behov åt sidan då man arbetar med sig själv som verktyg. Men vad händer då när något riktigt roligt sägs i terapirummet, ska terapeuten inte reagera med att skratta?
-
Möten som förändrar
Det är i mitten av november, och jag tar emot ett nybesök på min mottagning.
Snart skall ännu en livshistoria vecklas ut, och jag slås som så ofta av att det är ett stort förtroende jag får. Jag bjuds in till att bli en följeslagare på vägen i en annan människas förändringsprocess, och hur den vägen kommer att se ut känner ingen av oss ännu till.
-
Mitt Totala Jag
Säkert har du någon gång hört det sägas att man ska skilja på jobb och fritid. Du kanske tänker att du är bra på att släppa allt privat när du är på jobbet och släppa jobbet när du har kommit hem. Eller så känner du att det verkligen är svårt! Du har kanske en önskan att komma vidare på jobbet eller att få relationer att fungera bättre. Kanske har du en stark känsla i kroppen över vad du vill, men har svårt att konkretisera och sjösätta den. Ibland tar stressen över eller du har svårt att nå fram med ditt budskap. Listan kan göras lång över dilemman och situationer vi försöker hantera varje dag. Men kan vi verkligen vara helt olika personer på jobbet, hemma eller med oss själv?
-
Hallå där, Ilona Örtengren
Ilona Örtengren är en av psykologerna i Ahums nätverk. Hon har 30 års erfarenhet av att vara psykolog och menar på att varje möte med en klient är unikt. Det innebär att också samtalet och inriktningen i behandlingen är unik för varje person. “Det finns inga mirakelkurer, men det finns alltid hjälp att få som räcker långt.”
-
Du dricker kanske för mycket
Julen närmar sig. Det är en tid då alkoholkonsumtionen ökar i Sverige. Regeringen har, i och med Corona, också beslutat att restauranger och barer ska sluta servera alkohol klockan 22.00 till och med i februari, eftersom omdömet påverkas markant av ökad alkoholkonsumtion. Att ta ett glas vin eller en öl ibland är för de flesta av oss inte några större problem, men var går egentligen gränsen för ett riskbruk av alkohol?
-
Har du svårt att fokusera, planera och strukturera?
Svårigheterna är så kallade kärnsymtom på ADHD, men även vi utan diagnos har ibland svårt att bibehålla uppmärksamheten på det vi vill och genomföra övermäktiga uppgifter på ett bra sätt. När vi är under stress har vi också en tendens att tappa fokus och får svårt att prioritera. Därför kan vi alla ha nytta av en evidensbaserad teknik som ingår i behandling för ADHD som jag kommer presentera i följande text.
-
Ensamhet
Evolutionärt var gruppen ett överlevnadsskydd, vi var beroende av varandra. Det är vi fortfarande, fast det är lättare att bortse ifrån. Känslan av ensamhet är en signal från dig till dig om att du behöver kontakt. Den upplevs som ett hot och utlöser stressreaktioner i kroppen. När jag frågar människor hur ensamhet känns och var i kroppen den sitter är vanliga svar att den känns som en tyngd i magen eller ett ängsligt vingfladder i hjärttrakten. Vi vet att ensamhet fortfarande är ett stort hot mot folkhälsan, väl i paritet med andra hälsorisker som övervikt och rökning. Ändå fortsätter våra individualistiska samhällen att betona självständighet och autonomi och vi får hantera vårt behov av gemenskap, vår ensamhet, i smyg, på egen hand.
-
Våga sätt gränser
Att vara modig, är ju att: att trots rädslan så gör jag det! Då kan jag belöna mig med att klappa mig själv på axeln och säga ”du har gjort det fast du var rädd” eller bara ”du har gjort det” och min känsla av nöjdhet eller kanske min stolthet ökar för mig själv, oavsett resultatet. Det är modet att stå upp för sig själv, både utåt för mina värderingar och för mina innersta tankar och känslor vilka jag har gränser kring.
-
Till den operfekta människans försvar
Kravet att förändras – den ständiga strävan efter att bli en bättre version av oss själva – är en i vår tid överskattad och på flera sätt problematisk målsättning (Brinkmann, 2015). Så när en klient som söker min hjälp ger uttryck för en sådan önskan kommer jag inte rakt av att acceptera den. Vår strävan att förändra oss själva riskerar nämligen att göra oss ännu mer fångna i ett samhälleligt prestationskrav som i slutändan bara kommer att förstärka vår känsla av att inte duga som vi är.
-
Hallå där, Katarina Billman
Katarina Billman är en av psykologerna i Ahums nätverk. Katarina arbetar främst med ledar-, och grupputveckling på företag och har även en egen privat mottagning. Du kanske känner igen henne från senaste säsongen av Robinson. I månadens intervju berättar Katarina mer om oro.
-
Intolerans för osäkerhet
Människor försöker ständigt förutse vad som kommer hända, det är något som hjälpt oss att överleva. Vi kan förutse katastrofer innan de händer, och därmed också försöka undvika dem. Det är helt naturligt att katastroftankar kommer. När katastroftankarna däremot kopplas till en stark rädsla eller ångest, som hindrar dig från att leva det liv som du vill leva, kan din oro vara problematisk.
-
Utmaningar och möjlighet - Schematerapi
Under en period av regelbundna sessioner med en terapeut du har förtroende för kan du systematiskt undersöka dina mönster och möjligheter. Jag har valt att arbeta med schematerapi som inriktning och är fascinerad över hur ökade insikter ger så stora möjligheter att möta utmaningar och ge ökade möjligheter till önskade förändringar.
-
“Som du vill!” - Så känner du igen passiv aggressivitet
En person som är arg eller irriterad kan visa detta utåt utan att vara konfrontativ. Den kan visa sin ilska genom att vara otydlig, låtsas inte höra, komma försent, prokrastinera, komma med subtila pikar eller hånfulla komplimanger, ge ögonrullningar, blickar eller komma med uttryck av typen “som du vill” och “det har jag aldrig sagt”. Detta beteende kallas för passiv aggressivitet och har tidigare betraktats som en personlighetsstörning. Det togs bort ur DSM IV för att det ansågs vara för smalt för att uppfylla en hel diagnos och många applicerade diagnosen på ett felaktigt sätt.
-
Hallå där, Daniel Sykes
Daniel Sykes är en av Ahums mest efterfrågade terapeuter. Han har 25 års erfarenhet som psykolog och har arbetat inom psykiatri, primärvård samt som privatpraktiserande psykoterapeut. Han har ett integrativt arbetssätt där metoden anpassas efter den sökandes svårigheter.
-
Vilken sorts terapi passar dig?
Alla människor upplever svårigheter i livet. Ibland upplevs dessa svårigheter ohanterliga för oss och vi söker därför hjälp hos en terapeut. Det är många som vänder sig till oss på Ahum för att hitta rätt terapi för just dem. Det finns många olika terapeuter och psykoterapier att välja mellan. Ahum berättar mer om olika terapier i denna artikel.
-
Öva upp din självmedkänsla med compassionfokuserad terapi
Upplever du problem med självkänsla? Är du ofta kritisk mot dig själv eller andra? Då kanske compassionfokuserad terapi är något för dig. Ahum förklarar vad det innebär.
-
Tema livsstil: Återhämtning
Många hör av sig till oss på Ahum på grund av stress. Stress i sig är inte farligt, utan är kroppens sätt att förbereda sig för utmaningar. Om stressen däremot blir långvarig och vi inte får tid för återhämtning kan det leda till sömnproblem och vårt immunförsvar försämras. Detta sliter på vårt biologiska system och det kan så småningom leda till utmattning. Återhämtning är viktigt och därför handlar den avslutande delen i Ahums temaserie “Livsstil” just om återhämtning.
-
Tema livsstil: Kost
Att äta nyttigt är något som de flesta av oss vet att vi borde göra. Vi matas också dagligen med information om dieter och träningsprogram som ska hjälpa oss att bli hälsosamma. Det kan ibland vara svårt att orientera sig i djungeln av alla tips som finns. Ahum lyfter i den här artikeln fram det vi tycker är viktigast att förmedla.
-
Tema livsstil: Motion
Alla människor vet att det är bra att motionera. Vi vet också att det ibland är svårt att komma iväg och röra på sig. I den här artikeln svarar Ahum på frågorna: Vilka är rekommendationerna för motion, varför är det bra att träna och varför är det ibland svårt att komma igång?
-
Digital terapi är framtiden
Att digitalisering nu är på frammarsch inom de flesta områdena kan inte ha undgått någon. Detta gäller även för psykologkontakt och terapi. Många har en bild av att terapi handlar om att träffa en terapeut fysiskt en gång i veckan. Det finns dock forskning som pekar på att olika former av digital terapi fungerar lika effektivt.
-
Tema livsstil: Sov bättre
I Ahums temaserie “Livsstil” kommer vi att berätta mer om sömn, motion, kost och återhämtning. Först ut är sömn. Har du ibland svårt att sova? Då är du inte ensam. Vi känner nog alla igen oss i den där sömnlösa natten innan ett viktigt möte eller inför ett prov i skolan. Vi försöker få oss själva att somna och blir mer och mer stressade av att vi inte somnar. Vi känner hur pulsen ökar och tankarna börjar snurra…
-
Älskade rutin!
Även om många njuter av semestern och att få slippa passa tider, så är det ett faktum att vi mår bra av rutiner. Att varje dag göra saker på ett visst sätt vid en viss tidpunkt är viktigt för vår överlevnad. Hjärnan får vila när den går på autopilot och vi frigör därmed energi och tankekraft till nya saker som vi måste förhålla oss till, lära oss eller minnas.
-
Skapa en bättre relation till dina barn
Semestrarna börjar ta slut, och vi går från ledighet till vardag. Att vara förälder kanske har varit enklare under sommaren när dagarna kantats av utomhusaktiviteter, mys med familjen och glass i överflöd. Att få ihop schemat och samtidigt ha tid för sina barn kan vara stressande när skola och jobb startar. Ahum berättar mer om viktiga grundpelare för att skapa en bättre relation med sina barn.
-
Din sommarflirt kan vara långvarig kärlek
Många av oss känner igen sommaren som en tid där vi är mer sociala och där vi också ägnar oss mer åt flirtande. En sommarfling kan vara härlig och omtumlande. När höstens mörker börjar smyga sig på kanske den där somriga gnistan falnar. Men kanske är din sommarfling här för att stanna? Ahum berättar mer om kärlek, vilka delar du och din sommarflirt bör ha gemensamt för att få en långvarig relation och vad du behöver göra för att fortsätta utveckla den relationen.
-
Svårt att stå ut med familjen under semestern? Säg hej till acceptans
Har du fått nog av din familjs beteende i sommarstugan? Orkar du inte med att barnen tjatar om att de inte vill sova? Blir du frustrerad över kollegornas attityd första dagen tillbaka på jobbet? Då kanske det är dags att börja använda dig av acceptans. Ahum reder ut begreppet acceptans och berättar om hur du kan tillämpa det i din vardag.
-
Känner du dig ensam under semestern?
Imorgon sommarpratar psykologen Anna Bennich. Hon har skrivit böcker om bland annat ensamhet. Många upplever ofrivillig ensamhet i vardagen, men det kan bli extra påtagligt under semestern. Ahum berättar om vad du kan göra för att hantera det.
-
En bättre approach för att reducera din mobilanvändning
Det har blivit populärt med appar för att hålla koll på hur mycket man använder sin smartphone. Du kan nu enkelt se hur mycket tid du spenderar på sociala medier, dejtingappar och i nyhetsflöden dagligen. Många kämpar med att få ner den tiden, men vår erfarenhet är att många lyckas på kort sikt men att det sen bara går upp till samma nivå igen. Det finns bättre sätt att angripa problemet.
-
Tala är silver, lyssna är guld
Många hör av sig till oss på Ahum för att de har svårt att kommunicera med sin partner, sina föräldrar eller sina barn. I Ahums artikelserie om relationer kan du läsa om hur du som talare kan kommunicera för att minska risken för konflikt. Men hur ska du som lyssnar agera? Ahum berättar mer om hur du lyssnar aktivt.
-
Tema-Relationer-Separation
Att skiljas från någon man levt i en relation med är sällan enkelt. Alla separationer och skilsmässor ser olika ut. En del går isär efter en längre tid av svårigheter, medan andra bryter upp på grund av att något plötsligt hänt. Något de flesta separationer har gemensamt är att de är svåra för alla inblandade. Den avslutande delen av Ahums temaserie om relationer handlar om när relationen tar slut.
-
Hur hemestrar du på bästa sätt?
Att sommaren och det varma vädret som kommit de senaste veckorna kan inte undgått någon. För de flesta av oss innebär det att semestern står för dörren. Ahum tipsar om hemester och hur du bäst återhämtar dig.
-
Tema: Relationer - Kommunikation
En viktig grundpelare i alla relationer är god kommunikation. Det innebär en förmåga att både lyssna och ta in det den andre säger, men även att uttrycka sig så att den andre förstår. Kommunikation kan vara svårt - särskilt när vi kommunicerar i affekt. Ahum presenterar i denna femte del av vår temaserie om relationer några vanliga kommunikationsmissar och förslag på hur man kan öva upp sin kommunikationsförmåga.
-
Det går att fira midsommar trots Corona
En efterlängtad långhelg och högtid väntar, men för många blir årets firande inte riktigt som vi tänkt oss. Myndigheterna vädjar om fortsatt social distansering, vilket försvårar möjligheterna till större fester samt traditioner som dans runt midsommarstången. Det är som bäddat för besvikelse. Men det går att hitta ett nytt förhållningssätt.
-
Tema: Relationer - Svartsjuka
De allra flesta har någon gång känt svartsjuka. Det är en intensiv upplevelse av negativa tankar och känslor som kan leda till ett destruktivt beteende. Men vad är egentligen svartsjuka? I den femte delen av Ahums temaserie om relationer reflekterar vi kring frågor som varför man blir svartsjuk, när går svartsjukan för långt och vad kan man göra åt problemet?
-
Fördomar på gott och ont
Vi har alla fördomar, dvs attityder som baserats på dåligt underbyggd eller felaktig information. Ofta ligger dessa på ett omedvetet plan och något vi fått med oss från vår uppväxt. Ahum benar ut varför vi har fördomar och vad de fyller för funktion och hur man kan medvetandegöra och arbeta med dem.
-
Tema: Relationer - Otrohet
Otrohet är det fjärde temat i Ahums temaserie om relationer. Otrohet kan innebära olika saker för olika personer och en tydlig kommunikation kring gränser är a och o i en relation. Det kan finnas olika anledningar bakom en otrohet och att ta ett snedsteg i är mänskligt. Ahums psykologer navigerar bland olika typer av otrohet och ger råd på hur man kan arbeta med tillit och gå vidare efter en otrohet - oavsett om man väljer att gå isär eller fortsätta tillsammans.
-
Känns livet just nu som en transportsträcka?
För tre månader sen började det gå upp för oss att Corona-viruset hade kommit in i Sverige. Inte långt därefter började samhället utfärda restriktioner för socialt umgänge. Vi träffar färre människor i det verkliga livet än vi brukar och det har medfört att en hel del planer och åtaganden har skjutits upp eller ställts in.
-
Tema: Relationer - Sexualitet
Sexualitet är en kraftfull drivkraft. Enligt psykoanalytisk driftsteori är den sexuella energin en avgörande komponent i libido, vår livsdrift. Denna energi är livsnödvändig och driver oss till att fylla flera av våra mänskliga behov samtidigt som den har stor inverkan på vårt psykiska och fysiska välbefinnande.
-
Är du rädd för att bli avslöjad som en bluff?
Att tvivla på den egna förmågan eller vad man åstadkommit trots att det finns bevis för ens framgångar samt att vara rädd att bli avslöjad som en bluff är så vanligt att det fått ett namn, bluffsyndromet. Begreppet myntades av psykologer på 1970-talet och kallas på engelska för impostor syndrome. De flesta av oss drabbas någon gång av den här rädslan.
-
Tema: Relationer - Förälskelse
Att vara förälskad kan kännas underbart, men det kan också vara en påfrestande upplevelse. I del två av vår temaserie om relationer tar vi upp förälskelsens psykologi och kemi. Varför blir vi förälskade? Hur länge kan vi vara förälskade? Varför kan vi bli som besatta av en förälskelse? Ahum har svaren.
-
Blir inte studenten som du tänkt? Så hanterar du brustna drömmar.
Många unga tar kontakt med Ahum just nu på grund av dåligt mående. De får inte ta studenten som det var tänkt, något de sett framemot länge. Det kommer inte att bli utspring tillsammans med kompisarna, dans på lastbilsflak som åker genom stan och fest på kvällen. Utöver detta har de kämpat med distansundervisning i flera månader, något som har varit en utmaning för många.
-
Tema: Relationer - Anknytning
Relationer är ett ständigt återkommande tema i kliniska sammanhang på Ahum. Det är också ett tema som uppskattas av er, våra läsare och följare på sociala medier. Oavsett om det handlar om relationen till sig själv, kärleks- och vänskapsrelationer eller den relation vi har med bekanta, kollegor eller kursare så spelar de en viktig roll i vårt psykiska mående. I “Tema: Relationer” kommer vi ta upp relevanta psykologiska begrepp ur ett relationsperspektiv. Först ut är anknytning.
-
Självkänsla - Arbeta med ditt inre språk
Tidigare i veckan skrev vi på Ahum en artikel där vi redde ut begreppen självkänsla, självförtroende och självbild. Den fick positiv feedback från er, våra läsare och följare i sociala medier. Intresset kring ämnet verkar stort och det efterfrågades mer information om hur man kan arbeta med framförallt låg självkänsla.
-
Självkänsla, självförtroende, självbild? Ahum reder ut begreppen.
Ahums psykologer möter dagligen personer som har en problematisk relation till sig själva. Låg självkänsla, dåligt självförtroende eller en negativ självbild? Det är inte konstigt att det råder begreppsförvirring. Ahum reder ut begreppen.
-
Kraften i känslan tacksamhet
Med coronaviruset på frammarsch känner många oro och osäkerhet. Men kriser kan också öka vår känsla av tacksamhet för livet. Varför är tacksamhet något som vi bör ägna lite extra tid åt i krissituationer?
-
Var går gränsen mellan sund avhållsamhet i pandemitider och tvångsmässig hälsoångest?
Den senaste tiden har Ahums psykologer tagit emot ett ökat antal personer som söker för oro och ångest kopplat till covid-19. Givet omständigheterna kan denna oro anses både rationell och befogad. Den här artikeln handlar dock inte om de personer i riskgrupper eller som har närstående i riskgrupper vars oro faktiskt är befogad. Den handlar om de personer vars oro och rädsla står i felaktig proportion till sannolikheten att bli allvarligt sjuk.
-
Vad ger oss rätten att läxa upp andra vuxna?
Detta är en betraktelse av hur coronaviruset påverkat vårt beteende och sätt att behandla andra. Allt fler tycks vilja sprida vad vi tycker är rätt eller fel. Vissa gör det genom att kritisera de som gör “fel”, andra ansluter sig till grupper som “Vi som väljer att stanna hemma” och några visar upp “rätt” livsstil genom självförhärligande inlägg där de isolerat sig på landet och inte sprider smittan till någon.
-
Prokrastinering? Så blir du en “do:er”!
Brukar du vänta med att ta tag i saker du egentligen hade kunnat göra just nu? Alla skjuter upp saker då och då och ibland har vi anledning att göra det. Men när vi gång på gång frivilligt skjuter upp saker trots att vi vet att det kommer få negativa konsekvenser kallas det för prokrastinering.
-
Psykoterapi via video lika bra som fysiska möten
Den senaste tiden kan Ahum rapportera ett rejält uppsving för terapi via video. Antalet terapisessioner som skett via videolänk har tredubblats om man jämför april månad hittills jämfört med samma period i februari. Nu ligger andelen terapibesök via video på över en tredjedel av de totala besöken som förmedlats via Ahums matchningstjänst. Gissningsvis beror ökningen på Corona-krisen.
-
Kommer jag att dö av covid-19? - Upptäck hur ditt tänkande hanterar ovisshet och bli fri från rädsla
Trots tydlig statistik och information från myndigheterna kan man känna en envis oro eller rädsla för att mista livet vid insjuknande i covid-19. Denna oro kan vara mer eller mindre befogad. Mer befogad om du tillhör en riskgrupp och mindre befogad om du är ung och frisk. Men även för vissa unga och friska kan frågan vara svår att besvara eftersom statistiska prognoser, hur välgrundade de än må vara, alltid har en felmarginal. Det finns en risk att de inte stämmer.
-
Så bryter du negativa tankemönster
Vi på Ahum har under den senaste tiden fått in fler frågor än vanligt som berör negativa tankemönster. I dessa tider är det naturligt att negativa tankar dyker upp. På grund av förändrade rutiner samt bristen på social aktivitet och fysisk närhet finns det en risk att negativa tankar etsar sig fast extra starkt just nu. Vi tar upp fem vanliga negativa tankefällor vi riskerar att falla i - och hur vi kan ta oss ur dem.
-
Fysisk distansering och brist på närhet
Vi lever just nu i en tid av fysisk distansering och att inte få vara nära familj och vänner kan kännas tungt. Under rådande coronapandemi har den digitala tekniken varit avgörande för våra sociala kontakter men den når inte alltid riktigt hela vägen fram. Ahum reder ut vårt mänskliga behov av fysisk närhet.
-
Så får du en givande påsk trots omständigheterna
Idag strålar solen och påsken är äntligen här - eller? En efterlängtad långhelg väntar men för många blir årets firande inte riktigt som vi tänkt oss. Myndigheterna har vädjat om att vi skall stanna hemma i påsk och när vi på Ahum frågade våra följare hade majoriteten bestämt sig för att ändra sina planer.
-
Vilket flyktbeteende använder du?
I Coronans spår är det inte konstigt att jobbiga känslor stiger till ytan när framtiden plötsligt känns så oviss. Hur ska det bli? I en stressad situation är det några överlevnadsmekanismer som slår till. De två huvudsakliga är fly eller fäkta, dvs försöka undvika hotet eller gå till attack mot det. Eftersom det är svårt att gå till attack mot Corona försöker många av oss att fly.
-
Hur påverkar Corona livet som singel
Att inte ha någon att dela livet med känns för många just nu extra kännbart. Behovet av fysisk närhet pockar på när vi rekommenderas hålla flera meters avstånd till varandra. Många av de vanliga mötesplatserna har försvunnit, såsom möjligheten att gå på AW på lokal, danstillställningar, konserter och fester.
-
När social gemenskap innebär ett hot mot hälsan – om kognitiv dissonans i Coronans tid
Kognitiv dissonans inträffar när vi håller fast vid två eller flera idéer som krockar med varandra. Det ger ett obehag som vi försöker göra oss av med. Kognitiv dissonans kan ligga på ett omedvetet plan och det vi upplever är en känsla av att något skaver. Låt oss titta närmare på hur kognitiv dissonans kan påverka oss i Coronans tid.
-
Få bukt med oro och ältande kring Corona
Fastnar du i oro för framtiden? Ältar du sådant du sagt och gjort? Ahum hjälper dig att identifiera och hantera oro och ältande.
-
Minska friktionen i relationen i corontän-tider.
På grund av corona är det många som just nu umgås mer än vanligt i hemmet. Vissa jobbar hemifrån, andra är korttidspermitterade och en del har varslats från sina arbeten. Vi har färre åtaganden både på jobbet och på vår fritid än vad vi annars brukar ha. Rutiner har förändrats och vi har inte samma möjlighet att ägna oss åt våra vanliga meningsfulla aktiviteter. Detta är omständigheter som kan vara påfrestande för en parrelation.
-
Ahum tipsar - så lyckas du med arbetet hemifrån
Vi är inne i en ny vecka och för många innebär rådande omständigheter förändrade arbetsförhållanden. För att minska smittspridningen av coronaviruset arbetar allt fler hemifrån. Skönt anser vissa medan det för andra kan upplevas både ensamt och utmanande.
-
Glöm inte att röra på er i dessa tider
Nu när gym stänger ner, gruppaktiviteter ställs in och vi ombeds hålla oss hemma så mycket som möjligt, för att hålla nere spridningen av det nya Corona viruset, är det viktigt att hitta alternativa sätt att röra på oss. Regelbunden fysisk aktivitet är livsviktigt för vår psykiska hälsa. Det viktigaste är inte vad eller hur mycket du tränar, utan att du faktiskt gör någonting.
-
Håll dig lugn inne - när det är oroligt ute
När världen drabbas av en pandemi som coronavirus är det naturligt med förhöjd oro. En del av oss känner en rädsla för att själva drabbas och de konsekvenser det skulle medföra medan andra oroar sig för hur viruset kommer att påverka samhället och den globala ekonomin. Oro kan få oss att agera irrationellt och i butiker runt om i landet ekar just nu hyllmeter för toalettpapper tomma - trots att ingenting tyder på att toalettpapper kommer att bli en bristvara.
-
Digital psykoterapi förenklar vardagen för många i Corona-tider
De företag och branscher som har kommit längst i digitaliseringen står nu bäst rustade för att stå emot de ekonomiska sviterna av covid-19s utspridning.
-
Ahum köper digitala behandlingsplattformen Motifire och tillsätter Kicki Theander som ny VD
Ahum förvärvar Motifire och skapar en ledare inom ”digifysisk” psykoterapi. Entreprenören Kicki Theander går in som ny VD. Kicki har en bakgrund som uppfinnare av den färdigplanerade matkassen och grundare av Middagsfrid. Nu vill Kicki hjälpa svenskarna att må bättre psykiskt.
-
När tankar blir till tvångshandlingar
Tvångstankar och tvångshandlingar (OCD) kan vara plågsamma och går sällan över av sig själva. Handlingar som att kolla dörrhandtag eller tvätta händerna reducerar ångest för ett kort tag, men kommer alltid tillbaka.
-
Ofrivillig ensamhet - så gör du för att bli fri från den
Känner du dig ensam? Då är du inte ensam. De allra flesta upplever ensamhet någon gång i livet. Forskningen visar att omkring var tjugonde svensk känner sig ensamma vilket gör ofrivillig ensamhet till ett samhällsproblem.
-
Kontakt med psykolog i en vecka för 100 kr
Den nya appen för meddelandeterapi gör det smidigare att få psykologisk hjälp, stöd eller rådgivning. Att skriva är ett bra sätt att kommunicera med sin psykolog, man ges tid för reflektion och kan göra det hemma i soffan.
-
Ahums psykolog Cecilia Hertzberg blir intervjuad i Sveriges Radio
Brukar du ta bilen till jobbet? Sannolikheten är i så fall stor att du gör det mest av gammal vana.
-
Dags att skrota öppna kontorslandskap?
Kom ihåg var ni läste det först. Snart slår pendeln tillbaka och väggar kommer att börja byggas upp på våra arbetsplatser för att ge medarbetarna ett ”private space” utan så många distraktioner och därmed ge dem en bättre möjlighet att fokusera på sitt arbete. Detta kommer att göra under för effektiviteten och även trivseln på arbetsplatsen. Sjukfrånvaron kommer att minska.
-
Dystymi - En grundstämning som färgar världen i gråtoner
Ahums psykolog Tanya reder ut begreppen åt Expressens bilaga Hälsoliv. För den som lider av dystymi är det november året runt. Det är en kronisk form av depression. Ett viktigt kriterium är att den hållit i sig i minst två år. Därtill ska en del andra kriterier också vara uppfyllda.
-
Testa vår chatt-app
Få stöd av en psykolog i tre dagar för 100 kr. Hen hjälper dig med behandling, rådgivning och vägledning via text - i ditt privata chattrum.
-
Känslorna efter GoT avslutning
Är du en av de många som under åtta år sett och levt med serien Game of Thrones? Är du en av de många som känner en frustration eller tomhet, på gränsen till nedstämdhet, nu när serien har avslutats. Då är du inte ensam. Sociala medier bombarderas med inlägg som beskriver olika känslor som väcks till liv efter att det sista avsnittet visats.
-
Att göra slut
Det finns inget enkelt sätt att säga det på, att göra slut tär på oss alla.
-
Ensamhet under högtider
Påsken är här och våren är kommen. Solen skiner och en långhelg är välförtjänt.
-
Tre enkla tips för att minska din skärmtid
Tre enkla tips för att minska din skärmtid
-
Victor White
Att söka psykologiskt stöd kan vara svårt. Victor Whites mod om att öppna upp sig inspirerar.
-
Över 1 miljon svenskar äter anti-depressiva läkemedel
1 004 421 patienter – var tionde svensk - behandlas med psykofarmaka. Är det inte galet?
-
Ahum är nominerade til ICA:s entreprenörpris
Ahum och Ahums grundare Fredrik Sandin och Johan Thuresson har nominerats i kategorin Årets hälsoentreprenör i ICA:s prestigefyllda entreprenörspris. Nu behöver vi din hjälp att rösta fram Ahum till vinnare.
-
Ahum startar samarbete med Qurant
Qurant och Ahum startar samarbete för att gemensamt tackla den ökade psykiska ohälsan i arbetslivet.
-
Ahum på Psykoterapimässan
Ahum deltar som utställare på Psykoterapimässan.
-
Ahum i samarbete med KTH
Matematik + Psykologi = Sant.
-
Kampanj med Hejhejvardag - sprid budskapet och få en bok
I samarbete med illustratören Louise Winblad och författaren Christian Dahlström genomför vi på Ahum just nu en kampanj för att uppmärksamma tabut som fortfarande råder kring psykisk ohälsa och vikten av att få träffa RÄTT psykolog.
-
Premiär för Ahums Youtube-kanal
Ahums Youtube-kanal startar upp med en intervjuserie. Vi har ställt frågor om psykoterapi och psykologi i största allmänhet både till terapeut och klienter.
-
Nu kan du träffa din terapeut via videosamtal
Med Ahums video-tjänst kan du välja om du vill "träffa" din terapeut via videosamtal eller på plats på terapeutens mottagning.
-
Social fobi: Intervju med Eric Bergström – grundare av Ångestskolan
Under 15 år styrdes Erics liv av en intensiv rädsla att bli granskad och dömd av andra. Rädslan var så påtaglig att han i vissa perioder isolerade sig helt från omvärlden. Idag, efter fem år av hårt arbete, är han nästintill fri från rädslorna och föreläser om social fobi.
-
Frågestund med Christian Dahlström, författare till boken ”Panikångest & depression”.
Efter att Christian Dahlström själv lidit av psykisk ohälsa släppte han år 2014 boken Panikångest och depression. Boken besvarar vanliga frågor såsom ”varför blir man deprimerad?”, ”kan man bli fri från panikångest?” och ”hur fungerar psykoterapi?”. Sedan boksläppet har Christian fortsatt med podcasten Sinnessjukt, som tar upp olika frågor kring psykisk ohälsa.
-
Psykologen tipsar: Att gå vidare efter ett breakup.
Hur vet man när det är dags att göra slut? Och hur går man vidare efter ett jobbigt breakup? Ahums relationsexpert Jenny Knutsson svarar på frågorna!”
-
Hur blir man lycklig? Ahum intervjuar lyckoforskaren Filip Fors
Vad är egentligen lycka? Bidrar mer pengar till ett lyckligare liv? Går det att påverka sin egen lycka? Och varför är vissa länder lyckligare än andra?
-
Kan man känna sig 100 %?
Välbefinnande och flourishing är två termer inom psykologin som används för att sätta fingret på detta.
-
Linus Thörnblad: ”Jag ville ju inte prata med någon, jag ville träna!”
Linus Thörnblad var på väg att bli världens bästa höjdhoppare och hade tagit medaljer i både Europa- och världsmästerskap. Men karriären fick ett oväntat slut när han 2010 drabbades av utmattningsdepression.
-
PT-Fia: "När man väl hittar rätt terapeut är det värt allt."
Sofia Ståhl, mer känd som ”PT-Fia”, driver en av Sveriges populäraste hälsobloggar där hon skriver om bland annat träning, mat, stress och konsten att hitta balans i livet.
-
”Men vad händer om jag inte får fram orden?” – Psykologen Andreas Bergsten pratar om vad du kan förvänta dig av det första psykologbesöket
Många känner sig nervösa och spända inför det första psykologbesöket, ofta på grund av att man inte vet vad som kommer att hända. Vad pratar man egentligen om? Är det okej att utelämna saker som känns för jobbiga att ta upp? Vad händer om det blir pinsam tystnad?
Ahums psykolog Andreas Bergsten reder ut alla frågetecken och förklarar vad du kan förvänta dig inför det första mötet.
-
Intervju med Ahum-psykologen Jenny om alla hjärtans dag, ensamhet och vikten av att prata om känslor.
Ahums psykolog och relationsexpert Jenny pratar om att vara själv på alla hjärtans dag och varför det går att känna sig ensam även om man är i ett förhållande.
-
Därför blir Sverige tröttare (och varför du bör ta sömnproblem på allvar)
Att bra sömn är direkt kopplat till vårt välmående kommer inte direkt som någon nyhet. Ändå uppger omkring sju av tio svenskar att de besväras av trötthet.
-
Ahums Fredrik Sandin medverkar i podden Sinnesjukt
I det senaste avsnittet av podden Sinnesjukt medverkar Ahums Fredrik Sandin.
-
Nöjd kundgaranti
Ahum erbjuder nöjd kundgaranti. Ahums nöjd kundgaranti innebär att du som klient kan begära att få träffa en ny terapeut avgiftsfritt om du mot förmodan inte är nöjd med den terapeut du har träffat. Vi hoppas detta ska sänka tröskeln ytterligare för att fler ska ta hjälp av en psykolog eller psykoterapeut.
-
Vill du lyckas med dina nyårslöften? Då kan det vara dags att tänka om!
Nytt år och nya tag.
-
Vi stressar ihjäl oss – bokstavligen
Objektivt sett är Sverige ett fantastiskt land att bo i. Låg korruption, hög jämställdhet, ett starkt affärsklimat och god välfärd. Lägg där till gratis utbildning, 18 månaders föräldraledighet och världens bästa kanelbullar.
-
Fem tips för en bättre självkänsla
Hur vi ser oss själva har utan tvekan en stor inverkan på vår psykiska hälsa. Forskning har visat att en negativ självbild kan leda till bland annat social ångest, osäkerhet och underprestation. Samtidigt är en positiv självbild är kopplat till hälsosammare relationer och ett bättre välbefinnande.
-
Varför är psykisk ohälsa fortfarande tabubelagt?
I tisdags förra veckan, den 10 oktober, hölls World Mental Health Day världen över. Dagen är till för att öka medvetenheten om psykisk ohälsa och årets tema var ”Psykisk ohälsa på arbetsplatsen”.
Men varför, år 2017, behöver vi fortfarande en speciell dag för att öka medvetenheten om en av våra absolut största folksjukdomar? Varför är psykisk ohälsa, efter mer än 100 år av vetenskaplig forskning, fortfarande ett så pass tabubelagt ämne?
-
7 viktiga egenskaper hos en bra terapeut
Vad är det egentligen som skiljer en bra terapeut från en medioker? Vi har listat sju viktiga egenskaper som du bör hålla utkik efter!
-
Sju fakta om psykisk (o)hälsa i världen
Stigmat kring psykisk ohälsa är på väg att långsamt suddas ut, vilket lett till att det blivit alltmer socialt accepterat att gå till en psykolog i många länder och kulturer. Trots detta fortsätter den psykiska ohälsan att öka, speciellt bland unga.
Nedan har vi listat sju fakta om psykisk (o)hälsa världen över – en varningsklocka och ett tydligt tecken på att fler och större satsningar måste göras både vad gäller information, prevention och behandlingar.
-
Åtta appar som kan få dig att må bättre
Psykolog i mobilen?
Idag finns det en app för i princip allting, och psykisk ohälsa är inget undantag! Nedan har vi listat några av de bästa apparna för dig som lider av ångest eller depression.
-
Sex anledningar till varför du bör prova på yoga!
För ett par veckor sedan, den 21 juni, hölls International Yoga Day för tredje gången i historien. Dagen firades världen över med event, gratisklasser och föreställningar.
-
Klarar du 24 timmar utan Facebook?
Facebook, Instagram, Twitter, Snapchat och Tumblr. Scrolla tills ögonen blöder och sedan lite till.
-
Tecken på att du borde träffa en psykolog eller psykoterapeut
Har du haft en dålig dag? En dålig vecka? En dålig månad? Ett dåligt år?
Det är ofta svårt att skilja mellan ”normal” nedstämdhet och psykisk ohälsa. När bör man egentligen göra slag i saken och faktiskt träffa någon att prata med?
Nedan har vi listat fem vanliga tecken på att det är dags att för ett besök hos psykologen.
-
Är du lättirriterad?
Det är ofta de små sakerna i livet som får bägaren att rinna över. Vi tipsar om hur du håller dig lugn istället!
-
Därför ökar Löfven efter Stockholmsattentatet – Psykologin bakom terror
Drygt tre veckor har gått sedan det fruktansvärda terrorattentatet på Drottninggatan i Stockholm. På bara ett par minuter skakades Sverige om i grunden. Trots att dammet och kaoset lagt sig kommer följderna från attacken att eka under en lång tid framöver, inte minst inom politiken.
-
Så pratar du med dina barn om terrorattacken i Stockholm
I fredags eftermiddag lamslogs Sverige efter terrorattacken på Drottninggatan i Stockholm. Livet vändes upp och ner för många människor.
-
5 vanliga orsaker till utbrändhet på jobbet
Utbrändhet är på väg att bli vår tids vanligaste folksjukdom. Det beräknas att omkring 32 000 svenskar årligen drabbas av utbränningssyndrom och på endast fyra år har sjukskrivningarna på grund av stress ökat med hela 70%. Flera rapporter tyder även på att stressen kryper nedåt i åldrarna. Vanliga symptom för en person som lider av utmattningssyndrom är nedstämdhet, humörsvängningar, försämrad koncentrationsförmåga, sömnproblem, ångest, tunnelseende och magproblem.
-
Ortorexi – när en hälsosam livsstil övergår i ett beroende
Ortorexi eller träningsberoende är ett problem som blir allt vanligare. Många lider i det tysta och likt många andra psykiska problem är det svårt för omgivningen att förstå att ens vän eller anhörig mår dåligt.
-
Fear of missing out: Fem tips på hur du besegrar rädslan
Att vi människor är rädda för att gå miste om någonting som är bättre än det vi har är inget nytt fenomen. Detta illustreras perfekt genom det klassiska uttrycket ”gräset är alltid grönare på andra sidan”. Skillnaden från tidigare generationer är dock att vi idag ständigt blir informerade om vad våra vänner, bekanta och avlägsna Facebookkontakter har för sig via sociala medier. Dagligen så blir vi bombarderade med bilder på lyxiga middagar, sköna semesterresor och galna utekvällar. Vi blir med andra ord konstant påminda om allt roligt som vi går miste om.
-
Värdebaserad vård
Vad sägs om ett vårdtänk där kvaliteten på vården sätts före kvantiteten och där resultatet för patienten är det viktigaste? Låter ganska rimligt, eller hur?
Detta är tanken bakom värdebaserad vård, en ny vårdmodell som just nu är på stor framfart i Sverige.
-
Varför mobbar man?
Mobbning är ett problem som både uppstår bland barn och vuxna. En av tio svenskar anger att de någon gång har blivit mobbade på en arbetsplats. Bland barn och ungdomar så är siffran mycket högre. Att bli utsatt för mobbning innebär inte bara traumatiska upplevelser, utan ökar även risken för psykisk ohälsa senare i livet. Nedan har vi listat några av de vanligaste anledningarna till varför vissa personer mobbar. Detta kan ge dig som har blivit utsatt för mobbning bättre förståelse om mekanismerna bakom, vilket ofta kan hjälpa i läkeprocessen.
-
Årstidsbunden depression; när den svenska vintern blir en plåga
Trött och hängig under vintern? Tappar du livsgnistan mer och mer i takt med att dagarna blir kortare och nätterna kallare?
-
Så påverkar träning din mentala hälsa
Alla vet att fysisk aktivitet är bra för kroppen. Men visste du att träning även kan vara väldigt viktigt för ditt psykiska välbefinnande? I artikeln nedan listar vi hur en rask promenad, en tur med cykeln, eller ett pass på gymmet kan få dig att må bättre mentalt.
-
På väg att köpa självhjälpsbok? Sätt på dig de kritiska glasögonen!
Ahum tipsar om vad som kan vara värt att ha i åtanke nästa gång du står och bläddrar bland självhjälpslitteraturen i din bokaffär.
-
Artikelserie Mindfulness. Del 3 - Effekter av mindfulnessträning
Om du har läst de två första artiklarna i vår artikelserie om mindfulness så har du nu koll på vad mindfulness är för något och hur det kan praktiseras.
-
Artikelserie Mindfulness. Del 2 – Övningar i mindfulness
I första delen i vår artikelserie om mindfulness redde vi ut vad begreppet betyder, vart mindfulness härstammar från och vem som kan ha användning av medveten närvaro i nuet. Dessutom gavs en kort introduktion om hur sittande mindfulness meditation kan praktiseras. I följande artikel kommer vi att titta närmare på olika typer av mindfulnessövningar som du enkelt kan använda dig av i vardagen.
-
Artikelserie Mindfulness. Del 1 – Vad är mindfulness?
Att en våg av mindfulness har svept över oss de senaste åren är kanske ingen överraskning. Mindfulness betyder kort och gott medveten närvaro i nuet, något som blir mer och mer eftersträvat i en tid då vi ständigt tycks vara frånvarande och distraherade. Men hur blir man egentligen mer närvarande i nuet och vad kan de positiva effekterna från mindfulness vara? I Ahums artikelserie får du en närmare inblick om hur du kan använda klassiska meditationstekniker från buddism i en modern form för att få inre ro och ett större välbefinnande i vardagen.
-
Så kan ditt husdjur motverka psykisk ohälsa
Hund som terapeut?
-
Ahum slår hål på myterna om terapi
Att gå i samtalsterapi blir allt vanligare. En Sifo-undersökning från 2011 visade att ungefär en fjärdedel av alla svenskar någon gång har gått i terapi. De vanligaste anledningarna för att uppsöka en terapeut var jobbrelaterade problem, depression eller utmattningssyndrom. Ingenting tyder heller på att dessa siffror har minskat de senaste åren, snarare tvärtom.
-
Vad gör jag om en nära anhörig lider av ett beroende?
Att se en familjemedlem eller nära vän lida av ett beroende gör ont. Ofta är det svårt för oss att veta vad vi ska göra. Om man själv inte har haft ett liknande beroende tidigare kan det ofta vara svårt att sätta sig in i personens situation. Nedan följer några tips på vad du kan göra om du vill hjälpa till. Tipsen kan vara användbara oavsett vilken typ av beroende det rör sig om.
-
7 anledningar till att gå i terapi även om du inte lider av mental ohälsa
Föreställ dig en person som går i samtalsterapi. Vad är de första tankarna som kommer upp i ditt huvud? Hur mår personen? Vad har personen varit med om tidigare? Vad är anledningarna till att hen vill gå i terapi?
-
Tre enkla tekniker för att hantera ångest
Att uppleva ångest eller stress är något som alla gör från och till. Ibland kan det vara lätt att identifiera källan till obehagskänslorna. Kanske sitter du i bilen på väg till jobbet och får en klump i magen när du påminns om den där presentationen som ska hållas för ledningen senare på dagen. Andra gånger har du inte en aning om varifrån ångesten kommer, du vet bara att något inte känns bra.
-
Psykisk hälsovård bör jämställas med fysisk
Viktigt inlägg i debatten om psykologins ställning inom vården.
-
Bara var tredje vårdcentral har psykolog
Psykologförbundet har nyligen gjort en genomgång av antalet psykologer på landets vårdcentraler.
-
Ahum uppmärksammas i DN och Modern psykologi
Artikel från Modern psykologi och DN uppmärksammar Ahum och andra digitala psykologi-tjänster.
-
Så hanterar du stress på bästa sätt
Många tampas dagligen med stress och ställer sig frågan hur man ska varva ner.
-
Hallå där, Karin Hansdotter
Karin är leg. psykoterapeut, med en grundexamen som socionom. Hon har mångårig erfarenhet av att möta människor med beroendeproblematik och med psykisk ohälsa av olika
slag. Karin jobbar både med längre och kortare terapier, med både individer, par och grupper.
-
Håll ditt nyårslöfte
Klockan slår 12, natten 31 december. Fyrverkerierna lyser upp himlen. Det smäller i öronen. Champagnekorken flyger iväg och bubblorna hälls upp i glas. Andedräkten blir till rök i den kyliga luften och du lovar dig själv att det här året ska bli bättre än det förra. Ditt nyårslöfte är nämligen att du ska sluta äta socker, börja träna mer och få mer tid med familjen.
-
Hantera 2021 på rätt sätt
I mars 2020 gick WHO ut med att spridningen av Covid-19 klassades som en pandemi. Det har förändrat livet för alla människor. Fler arbetar hemifrån, distanserar sig socialt, spenderar mer eller kanske mindre tid med familjen, kan inte resa eller röra sig ute på det sätt de önskar. Att inte kunna leva som vanligt, och inte veta hur länge det kommer pågå kan skapa stress och oro hos oss. Vi har alla olika sätt att hantera det på. Vilka copingstrategier har du för att hantera det kommande året?