Hem  »  Blogginlägg   »   Så kan ditt husdjur motverka psykisk ohälsa

Så kan ditt husdjur motverka psykisk ohälsa

Hund som terapeut?

Att ha en fyrbent vän som kan ge dig tröst när du känner dig ensam eller nedstämd kan kännas härligt. Psykologisk forskning har faktiskt visat att personer med husdjur både har bättre självkänsla, känner sig mindre ensamma och är mer sociala än icke-ägare. I texten nedan har vi listat några av anledningarna till varför ett husdjur kan pigga upp oss även i de allra mörkaste stunderna.

Fysisk aktivitet

Gäller främst för husdjur som behöver rastas såsom hundar. När man känner sig nedstämd under en längre period är det lätt att bli passiv och stillasittande. Ingen aktivitet där man måste röra sig längre än till köket verkar lockande och bara tanken på att ta en joggingrunda ger kalla kårar. Men en sak är säker, vår fyrbenta vän måste ut, oavsett väder. Att röra på sig dagligen kan vara en stor bidragande till vårt välbefinnande, både fysiskt och psykiskt!

Socialt umgänge 

Att bli socialt isolerad är något som är starkt förknippat med depression och nedstämdhet. Även om vi inte kan prata med våra husdjur ger dem ändå en form av kontakt och stimulerar vårt sociala behov. Alla som har ägt en katt eller hund har nog någon gång fått känslan av att man kan kommunicera med varandra utan att använda ord. Dessutom kan hundrastplatsen vara en perfekt plats att träffa andra hundar och hundägare!

Ansvar och rutin

När man känner sig nedstämd är det lätt att sluta att ta ansvar för dagliga rutiner. Disken kan vänta, blommorna kan få ruttna och dammet på hyllorna kan gott ligga kvar. Kanske orken och motivationen att ens komma ur sängen och ta sig till jobbet eller skolan försvinner. Men vad med ditt husdjur?

Det spelar ingen roll hur eländigt och värdelöst allting känns. Ditt husdjur måste ha mat. Om du har en hund så måste du även ta dig utanför huset för att rasta. Oavsett om det är den enda gången du tar dig upp ur sängen på hela dagen så måste det göras. Ditt husdjurs överlevande ligger helt i dina händer. De positiva effekterna av att kunna känna ansvar och ha en rutin är något som inte ska underskattas.

Ovillkorlig kärlek

Din hund eller katt bryr sig inte om hur tråkig du kan vara ibland, att du inte har orkat byta kläder på flera dagar eller hur många följare du har på Instagram. För ditt husdjur betyder du allt. Att i de allra jobbigaste stunderna, när det känns som om hela världen är emot dig, bli bemött utav en exalterad vän varje gång du kommer innanför dörren kan göra den allra mörkaste dagen lite ljusare.

Katt på trappa

Minskad stress

Vi lever idag i ett samhälle där vi ständigt bombarderas av information och påtryckningar från olika håll. Att stress och utbrändhet kan leda till depression är känt sedan länge. Studier har visat att när vi återförenas med våra husdjur sker faktiskt fysiska förändringar i vår kropp och i vår hjärna som har positiva effekter på våra stressnivåer. Oxytocin, ett hormon som minskar stress och ångest, utsöndras. Detta kan på längre sikt ha flertalet positiva effekter på både vår fysiska och psykiska hälsa.

Menu