Hem  »  Blogginlägg   »   Är du lättirriterad?

Är du lättirriterad?

Det är ofta de små sakerna i livet som får bägaren att rinna över. Vi tipsar om hur du håller dig lugn istället!

Fortsätter barnen att skrika trots att du sagt till dem för femtioelva gånger? Eller har du har fått nog av den där irriterande kollegan som aldrig kan göra något rätt? Kanske har du än en gång fastnat i bilkön på väg till jobbet, trots att du körde hemifrån en halvtimme tidigare.

Irritation är en känsla som vi alla upplever från och till. Det som dock skiljer irritation från de flesta andra känslor är dess påverkan på omgivningen. Få saker kan sprida negativ energi som en lättirriterad person, oavsett om det är i klassrummet, hemmet eller på arbetsplatsen.

När du känner dig lättirriterade sänks ribban snabbt för vad som kan tolerera. Småsaker som du i vanliga fall kan förbise blir helt plötsligt irritationsmoment. Antingen reagerar du på känslan med ett raseriutbrott, eller så låter du ilskan koka inom dig.

Förutom att irritation sprider negativitet i din omgivning, så har känslan även negativa effekter på dig själv. Stresshormoner utsöndras och precis som våra förfäder går du in i ett ”fight-or-flight-läge” där minsta rörelse eller oljud kan göra att du känner dig hotad.

Att själv ta sig ur irritationen kan dock vara knepigt och det är lätt att du känner dig som en fånge i din egen kropp. Som tur är finns det ett antal saker som du kan göra nästa gång du känner dig lättirriterad och befarar att bägaren är på väg att rinna över.

Ta reda på vart irritationen kommer från

Det mest effektiva sättet att få bukt med irritationen (men oftast även det svåraste) är att ta reda på vart känslan faktiskt kommer ifrån. Detta kräver övning och tålamod. Ta en eller några minuter och fundera på vart och när irritationen först uppstod. Efter ett tag kommer du att kunna se ett mönster i vilka situationer och under vilka omständigheter du lätt blir irriterad.

Ignorera inte de små sakerna

Ibland är det de små sakerna i livet som gör dig mest irriterad. Sakerna som du inte tillåter dig själv att bli irriterade över eftersom det känns löjligt. Kanske har din partner kokt pastan för länge. Eller så kan din vän inte sluta att prata om sin senaste dejt. Oavsett vad som än gör dig irriterad så är det viktigt att kunna identifiera och acceptera känslan. Om du ignorerar eller trycker undan irritationen är risken att den kommer tillbaka tio gånger starkare vid ett senare tillfälle.

Dra ned på koffeinintaget

Att hälla i sig flera koppar kaffe under en dag kan definitivt vara en bidragande faktor till ett lättirriterat humör. När du dricker kaffe, te eller energidryck påverkar koffeinet din hjärna genom att öka uppfattningsförmågan, vilket leder till att tröskeln för vilka intryck som känns irriterande blir betydligt lägre. Detta innebär inte att du måste ge upp ditt älskade morgonkaffe eller Red Bull helt. Däremot kan det vara smart att se över din konsumtion om du ofta känner dig lättirriterad.

Ta tid för dig själva att koppla av

Det är inte konstigt att vi i dagens snabba samhälle lätt känner oss stressade och irriterade. Ibland blir det helt enkelt för mycket intryck på en gång. Försök avsätta en stund varje dag för att koppla av och bara ta hand om dig själv, oavsett om det är 10 minuter eller en timme. Meditera, ta ett varmt bad, lyssna på musik eller läs en bok och låt stressen och irritationen få lägga sig.

Träna på din empatiförmåga

Många gånger blir vi irriterade på grund av en annan persons beteende. Inte sällan är det en vän, familjemedlem eller partner som får bägaren att rinna över. Att sätta dig in i den andre personens situation kan få irritationen att övergå i empati och medkänsla. Visst, den överkokta pastan kanske inte är någon smaksensation, men din partner har haft en stressig period på jobbet och försöker så gott hen kan att samtidigt hjälpa till med vardagssysslorna i hemmet.

Menu