Hem  »  Blogginlägg   »   Chefens ansvar vid sjukskrivning har ökat efter pandemin

Chefens ansvar vid sjukskrivning har ökat efter pandemin

Hur stort är chefens ansvar vid sjukskrivning? Svaret är: stort! Och efter pandemin har det blivit större. Vi har samlat allt du behöver veta om chefens ansvar för en hållbar psykosocial arbetsmiljö vid hybridarbete. Dessutom har vi järnkoll på lagen – och räknar upp vanliga fällor som kan leda till psykisk ohälsa på arbetsplatsen.

När hybridjobb blir hybridjobbigt

Brådskande mejl som skickas på de allra konstigaste tider eller möten som inte har någon tydlig sluttid – känner du igen dig? ”Det nya normala” har gett upphov till nya, svårlösta utmaningar som rör frågan om psykosocial arbetsmiljö. Det är lätt att förstå varför: vi människor behöver tid för att vänja oss när vi möts av nya vardagsvanor. I början kan det kännas både svårt och krångligt. Och när kraven dessutom är precis lika högt ställda som innan saker och ting förändrades – ja, då går ju ekvationen inte alls ihop!

Behöver jag vara orolig?

Utbrändhet kan smyga sig på. Likt en ovälkommen gäst som du bara inte kan skaka av dig. Kanske blir du mördande trött av uppgifter som egentligen inte borde göra dig utmattad? Eller så handlar det om en stubin som verkar tända till vid minsta lilla motgång. Ellen en mat- och sovklocka som går i otakt. Om du känner igen de här signalerna hos dig själv eller någon kollega, är det dags att göra något! Läs vidare och ta reda på exakt när chefens ansvar inträder.

Farliga långsiktiga effekter av stress

Effekterna av utbrändhet kan dröja sig kvar i åratal. Ofta blir man mer känslig av stress under lång tid efter. Sådant som tidigare inte ens höjde pulsen kanske nu ger en ångestpåslag. För någon som visat tecken på utbrändhet behövs ofta professionellt stöd för att få hjälp att komma vidare. Ofta vill man återgå till det normala så snabbt som möjligt, men det “normala” ledde ju till utbrändhet och är därför inte optimalt att sträva efter. Man behöver helt enkelt hitta nya sätt och ett nytt läge att trivas med. I en sådan situation är chefen mycket viktig. Tillsammans kan ni lägga upp en ny plan som funkar i längden. Kanske handlar det om att börja på deltid, att planera in pauser efter varje möte eller att tydliggöra arbetsuppgifterna. 

Psykisk ohälsa på jobbet – följer ofta med hem

Hur vi mår på jobbet påverkar hur vi mår utanför jobbet, och tvärtom. Därför är det viktigt att inte vänta med att påtala om du har en klump i magen varje söndag, att göra-listan är milslång och klimatet i lunchrummet drar dig nedåt istället för uppåt. Detsamma gäller såklart om någon du känner klagar upprepande på hur jobbmiljön ser ut och fungerar. Preventiva insatser för psykisk ohälsa kan bromsa tåget som skenar, innan det är för sent. Men tillåter din arbetsmiljö att du sätter foten på bromsen? Om inte, då är det ofta chefens uppgift att skapa en sådan miljö.

Tänk efter före – undvik stressig arbetsmiljö

Preventiva åtgärder för psykisk ohälsa är viktigare när ni bara ses i rutan. Om ni inte träffas på riktigt är det inte lätt att veta vem som mår bra, och vem som inte ens orkar gå upp på morgonen. Kommunikationen – ert starkaste och viktigaste vapen i en stressig arbetsmiljö – släpar efter och laggar. Både bildligt och bokstavligt! Lösningar som larmar innan krisen är ett faktum kan vara skillnaden mellan att orka hålla ut, och att kasta in handduken för gott. Och om du är chef är det ditt ansvar att installera sådana verktyg i god tid.

Chefens ansvar: gäller hemma och på jobbet

När de anställda jobbar hemifrån kan tecken på psykisk ohälsa vara snudd på osynliga för en chef. Trots det bär chefen ansvaret för att de arbetande ska må bra och fungera i både toppar och dalar. Det handlar om att skapa en hållbar psykosocial arbetsmiljö – även när folk jobbar på hybrid. Det blir därför ännu viktigare att fråga “hur mår du?” en extra gång. Eller att småsnacka innan mötet drar igång. 

Har chefens ansvar vid sjukskrivning verkligen ökat?

När den ovälkomna ”utbrändhetsgästen” har parkerat sig i någons hemmakontor, går det inte att bara avsluta anställningen. Med andra ord: chefen inte att sparka dig som har blivit utbränd på grund av ditt jobb. Istället har företaget genom chefen ett ansvar att ge rätt stöd. Dessutom måste ni hjälpas åt att anpassa tjänsten så att du som är anställd kan arbeta och må bra när du tillfrisknat. Det korta svaret på frågan om huruvida chefens ansvar vid sjukskrivning har ökat är alltså: ja! För nu måste chefen hålla ett öga på de anställdas mående, även om ni inte ses dagligen. Det innebär ett utökat ansvar att läsa av små signaler på att någonting inte är som det ska.

Menu