Hem  »  Blogginlägg   »   Fysisk distansering och brist på närhet

Fysisk distansering och brist på närhet

Vi lever just nu i en tid av fysisk distansering och att inte få vara nära familj och vänner kan kännas tungt. Under rådande coronapandemi har den digitala tekniken varit avgörande för våra sociala kontakter men den når inte alltid riktigt hela vägen fram. Ahum reder ut vårt mänskliga behov av fysisk närhet.

Fysisk närhet är livsviktigt och vi människor behöver beröring för att fungera. Redan från ung ålder är beröring avgörande för vår utveckling. Som små barn utvecklas våra nervsystem bland annat med hjälp av fysisk närhet. Uteblir beröring helt eller delvis i barndomen kan nervsystemets utveckling påverkas negativt och vi kan få svårt med stresshantering i vuxen ålder. Även vårt anknytningssystem, bandet mellan barn och nära vuxen, riskerar att påverkas negativt av brist på beröring. Anknytningsproblem medför ofta svårigheter med att bilda och bibehålla relationer senare i livet. 

Behovet av fysisk närhet försvinner inte bara för att vi blir äldre. Beröring är viktigt genom hela livet. Med beröring avses inte enbart kramar eller intima kärleksstunder utan även det lilla  räknas. De positiva effekterna av beröring kommer även med den beröring som knappt märks av, så som en lugnande hand på armen eller en smekning över ryggen.

Vilka är de positiva effekterna av beröring?  

Beröring aktiverar de delar av vårt nervsystem som gör oss avslappnade. Beröring utsöndrar även vårt ”må-bra” hormon oxytocin som gör oss lugna och glada och endorfin som har en smärtstillande effekt. Ytterligare fysiologiska effekter av beröring är att den sänker vår puls, lindrar smärta, stärker immunförsvaret och sänker halterna av stresshormon som kortisol. När vi får beröring så känner vi oss sedda och trygga vilket ökar vår tillit till andra människor. Beröring fyller en viktig social funktion och den gör oss mer villiga till samarbete och hjälpsamhet. 

Brist på beröring kan leda till hudhunger

Brist på fysisk närhet kan leda till någonting som kallas för hudhunger och studier visar att vi har ett fysiskt behov av beröring precis som vi behöver syre, mat och vatten. Ofta känns det som om någonting fattas och risken finns att detta tomrum fylls med destruktiva vanor eller flyktbeteenden. Men hur förhåller vi oss till vårt mänskliga behov av beröring i en tid när vi ombeds hålla två meters avstånd från varandra? 

Så frigör du själv oxytocin i en tid av fysisk distansering 

Som tidigare nämnt är vårt “må bra” hormon oxytocin en av anledningarna till varför beröring är så viktigt för oss. Det finns flera sätt att frigöra oxytocin på egen hand. Värme frisätter oxytocin i kroppen, ta en varm dusch eller ett varmt bad. Kryp upp i soffan efter en lång dag och drick en kopp varmt te. Du kan även använda en värmedyna eller ett tyngdtäcke vilka både ger värme och hjälper kroppen att slappna av. 

Ta på dig själv och din egen kropp. Ge dina fötter en fotmassage eller smörj in dina händer med en vårdande handkräm. Använd en foam roller eller en tennisboll för att släppa på spänningar i rygg och nacke. Om lusten slår till är även sexuell njutning ett fantastiskt sätt frigöra kroppens må-bra hormon

Oavsett vilket sätt du väljer så försök att behålla ett vänligt förhållningssätt till dig själv och den känsla av ensamhet och uppgivenhet som kanske infinner sig hos dig till följd av fysisk distansering. Vi vill påminna dig om att det är en prövande tid för alla just nu och att du inte är ensam om att känna dig ensam.

Vill du prata med en proffesionell om just ensamhet har Ahum ett stort nätverk med psykologer och psykoterapeuter över hela Sverige. Testa att bli matchad med en terapeut här.

Menu