Hem  »  Blogginlägg   »   Vad är skillnaden mellan en psykolog, psykoterapeut och psykiater?

Vad är skillnaden mellan en psykolog, psykoterapeut och psykiater?

Ja, vad är egentligen skillnaden mellan en psykolog, psykoterapeut och psykiater? Det kan vara svårt att orientera sig i djungeln av begrepp och förstå vem som gör vad. Här reder vi ut begreppen åt dig.

Vad innebär det att vara legitimerad psykolog?

En legitimerad psykolog har genomgått en femårig universitetsutbildning inom psykologi, och därefter genomfört ett år praktisk tjänstgöring för psykologer (PTP). Det året kan liknas vid läkarnas allmänna tjänstgöring (AT), där man arbetar under handledning. När psykologen genomgått utbildning och ett års praktiskt tjänstgöring kan hen ansöka om legitimation via Socialstyrelsen. Legitimationen fungerar som en garanti för att personen har de kunskaper och färdigheter som krävs för att utöva yrket. Det innebär också att titeln psykolog, inom hälso- och sjukvård, är en skyddad titel och får inte användas av någon som inte är legitimerad psykolog. 

Psykologutbildningen är en bred utbildning och innefattar många olika områden såsom utvecklingspsykologi, psykoterapi, socialpsykologi, kognitiv psykologi, personlighetspsykologi, neuropsykologi, arbets- och organisationspsykologi etc. En psykolog kan därmed arbeta inom olika områden och med olika typer av behandlingsformer, såsom psykoterapi, neuropsykiatriska utredningar, organisationsutveckling och mycket mer.  

Vad innebär det att vara legitimerad psykoterapeut?

Som du hör på namnet “legitimerad psykoterapeut” innebär det att en psykoterapeut, precis som en legitimerad psykolog, också har ansökt och fått en legitimation via Socialstyrelsen efter att personen genomgått sin utbildning. Legitimerad psykoterapeut är därför också en skyddad titel och får inte användas av någon som inte genomfört utbildningen. 

En legitimerad psykoterapeut har först och främst genomfört en minst 3 år lång utbildning på universitet som riktar sig till människovård, exempelvis psykolog, socionom, läkare, sjuksköterska, präst eller liknande. Därefter behöver en psykoaterapeut först gå en grundutbildning i psykoterapi (psykologisk behandling). Den här grundutbildningen ingår i psykologprogrammet, men inte i exempelvis sjuksköterskeutbildningen. Efter grundutbildningen behöver personen dessutom vidareutbilda sig inom psykoterapi och arbeta minst 2 år med psykoterapi för att kunna ansöka om legitimation. 

En psykoterapeut kan alltså också vara en psykolog, men behöver inte vara det. Psykologer och psykoaterapeuter kan båda arbeta med behandling av psykisk ohälsa eftersom psykologer också har grundutbildning i psykoterapi.  

Vad innebär det att vara psykiater? 

En psykiater är, till skillnad från en psykolog och psykoaterapeut, en läkare. Titeln läkare är också skyddad och kräver en legitimation från Socialstyrelsen. Det är alltså en person som genomgått läkarutbildningen, gjort sin allmänna tjänstgöring under handledning och därefter specialiserat sig inom psykiatri. En psykiater är specialiserad inom psykiska sjukdomar och syndrom, och ställer diagnoser och behandlar inom psykiatri. Psykiatern arbetar inte med samtalsbehandling för psykisk ohälsa, men kan också vidareutbilda sig till legitimerad psykoaterapeut. 

Vi matchar dig med rätt psykolog eller psykoterapeut, för samtal online eller på plats

Om du matchar med en terapeut via Ahum så är det alltid en legitimerad psykolog eller en legitimerad psykotterapeut du blir tilldelad. Matcha med en terapeut här

Menu