Hem  »  Blogginlägg   »   Tacksamhet – en genväg till mer lycka

Tacksamhet – en genväg till mer lycka

Vi människor har lätt för att fokusera på det negativa i livet. Att öva tacksamhet hjälper oss att bryta vårt negativa perspektiv och känna mer lycka, utan att egentligen behöva ändra oss själva eller vårt liv.

I den senaste World Happiness Report från 2021 så rankades Sverige som det sjunde lyckligaste landet i världen. Vi är alltså generellt ganska lyckliga. Det är imponerande, eftersom vi människor faktiskt inte är gjorda för att vara lyckliga! 

Tänk tillbaka på det senaste året, vad är det första du tänker på? Eller tänk på vad du minns från nyheterna under den senaste veckan, är det positiva eller negativa saker? Vanligtvis uppmärksammar vi och påverkas mer av negativa upplevelser och händelser. Det är helt naturligt och kallas inom forskningen för negativity bias, det vill säga att negativ information ofta påverkar oss mer än positiv information. Enkelt uttryck så svider en förlust mer än vad vi njuter av en vinst, en kritisk kommentar påverkar oss mer än en komplimang. Forskarna menar att detta har varit värdefullt genom människans historia, eftersom det som grottmänniska var viktigare att identifiera hot än att uppskatta hur vackert landskapet var. För grottmänniskan var det hjälpsamt, men i dagens samhälle kan det snarare bli ett hinder och göra svåra situationer ännu svårare.

Varför dras vi till det negativa? 

Som om det inte räcker med att vi är överdrivet uppmärksamma på det negativa i livet så har vi också en tendens till att vänja oss vid det positiva. Ofta när vi är med om något härligt så ger det oss en energikick och olika sköna känslor. Men om vi upplever samma sak ganska regelbundet så vänjer vi oss och den positiva effekten försvinner. Tänk om du skulle äta ditt favoritgodis till frukost varje dag. Glädjeämnet skulle snabbt bli en vardaglig rutin, något vi skulle ta för givet. Fenomenet kallas för hedonisk anpassning. 

Vi människor är alltså överdrivet uppmärksamma på det negativa i livet samtidigt som vi lätt glömmer det positiva. Hur kan vi då hjälpa oss själva till en mer balanserad bild av livet, en bild som dessutom hjälper oss att känna mer lycka?

Hur kan tacksamhet göra oss lyckligare?

Positiv psykologi, området inom psykologin som intresserar sig för alla positiva sidor av livet och oss människor, har identifierat ett verktyg för att hantera till vår negativitet: Tacksamhet! 

Tacksamhet handlar i grunden om att uppmärksamma positiva delar av livet och världen. Genom att öva tacksamhet kan vi motverka vår negativitet och samtidigt uppmärksamma allt det positiva i vårt liv som vi annars lätt missar. Att öva tacksamhet blir alltså en genväg till mer lycka. 

Att öva tacksamhet går ut på att medvetet och aktivt uppmärksamma det positiva i våra liv. Studier har visat att när man övar tacksamhet så bidrar det bland annat till att känna mer lycka, stärka våra relationer, se mer positivt på framtiden och att få en bättre självkänsla. 

Öva på tacksamhet genom att skriva tacksamhetsdagbok

  • Skriv varje dag ner tre positiva saker som du känner tacksamhet för. Det kan vara något du har gjort, som du har tänkt på eller som du har upplevt. Det kan vara små vardagliga saker eller större händelser, du bestämmer själv. Försök att skriva ner dina tre saker, just skrivandet verkar hjälpa oss att känna mer tacksamhet.
  • När du skriver ner varje sak, försök att återuppleva känslan du hade och identifiera varför du känner tacksamhet. 
  • Försök att göra detta regelbundet, så det kan vara en bra idé att sätta ett alarm på telefonen eller att ha din tacksamhetsdagbok vid sängen så att du kommer ihåg att skriva. 

Tacksamhetsdagboken är en enkel övning, som kan ge stora effekter på vårt mående. Om du är nyfiken på fler sätt att öva tacksamhet, besök Johans Instagram eller hemsidan Greater Good in Action.

Lycka till! 

Menu