Hem  »  Blogginlägg   »   Psykologen tipsar: Att komma över någon efter ett uppbrott

Psykologen tipsar: Att komma över någon efter ett uppbrott

Hur vet man när det är dags att göra slut? Hur går man vidare efter ett uppbrott? Och vilka är de olika faserna man kan gå igenom? Frågorna är många, så här reder Ahums relationsexpert Jenny Knutsson ut dem åt oss.

Hur vet man när det är dags att göra slut?

Det finns väl egentligen inga lätta svar på den frågan. Det är väldigt individuellt hur mycket tid, kraft och energi vi är beredda att lägga på en relation som börjar knaka i fogarna. För att ta vara på sig själv i en relation är det dock viktigt att ställa sig själv frågor som: mår jag bra i relationen? Känner jag mig trygg och sedd? Känner jag att jag kan få stöd i mina känslor? Och kanske framför allt trivs jag med den person jag blir tillsammans med min partner?

Är svaret på någon av frågorna nej så är det kanske i alla fall dags att börja fundera kring om det är något som inte står rätt till och om det är något vi behöver förändra. En tydlig signal att det är dags att avsluta relationen är när orsakerna att stanna i den är oro för förändring och rädsla för att bli ensam snarare än en genuin kärlek och trygghet.

Vilka känslor är vanliga att uppleva efter ett uppbrott? Och hur handskas man med dem?

Detta är återigen väldigt individuellt. Vissa känner sig lättade att de äntligen tagit steget och förväntansfulla inför framtiden och friheten. Andra känner nästintill panik över beslutet. Och en stor osäkerhet i hur framtiden kommer se ut och om de någonsin kommer att träffa någon igen.

Det viktigaste för att kunna hantera dessa känslor är att vi försöker sitta lugnt i båten och acceptera att det antagligen kommer att kännas svajigt en tid framöver. Att vi försöker att inte agera på våra rädslor. Istället är det bra att ta stöd av vänner och familj för att få hjälp att gå vidare och skapa lite distans. Med tiden kommer våra känslor med största sannolikhet bli mer stabila. Det kommer göra det lättare att fatta beslut som är baserade på våra behov istället för våra rädslor.

Efter ett uppbrott är det även både sunt och vanligt att vi upplever sorg över det som inte fungerat, de drömmar vi haft tillsammans som inte kommer att uppfyllas och det liv vi levt tillsammans som avslutats.

Kärleksförhållanden är konstiga på det viset. Ena stunden lever vi med en av våra (förhoppningsvis) bästa vänner i en intim relation och i andra stunden träffar vi inte den personen mer. Efter långa förhållanden är det som att säga farväl till en familjemedlem. Därför är det viktigt att låta sig själv sörja denna förlust för att kunna gå vidare.

Vad går man vidare efter ett uppbrott? 

Som nämnt ovan är det viktigt att försöka ta det lugnt till en början och acceptera att det kan kännas både jobbigt och sorgligt en tid framöver. Ta stöd av dina vänner, din familj eller någon utomstående. Försök att prata om det som känns tufft eller det som varit fint och som du saknar.

Ju mer öppen och ärlig du är mot dig själv, desto lättare blir det att bearbeta det som hänt. Många tycker även att det hjälper att till en början låta sig själv bli distraherad, boka upp många aktiviteter och kanske börja dejta relativt snabbt igen. Mitt tips är att göra det du behöver för att ta hand om dig själv i stunden. Men även att ge dig själv tid att känna efter och bearbeta det som hänt.

Det har gått en lång tid sedan jag gjorde slut med min partner, men jag kan inte gå vidare. Vad ska jag göra?

Om du känner att du har svårt för att gå vidare trots att det gått lång tid sedan uppbrottet kan det kanske vara dags att ta stöd av någon utomstående. Som legitimerad psykolog träffar jag många personer som befinner sig på den ena eller andra sidan av en separation. Många jag möter behöver stöd i sina beslut och hjälp att bearbeta sina känslor.

Det är inte ovanligt att det är svårt att släppa taget. Ibland beror det på svåra tidigare separationer, men det kan också bero på att vi inte själva tagit beslutet. Kanske är man helt oförberedd. Att prata med en psykolog kan ge dig en möjlighet att hantera känslorna och komma vidare. Det kan också göra det lättare för dig att hantera eventuella framtida separationer.

Tips på psykologer för dig som har relationsproblem

Menu