Hem  »  Blogginlägg   »   Psykologen förklarar: vad är en ätstörning och vilka olika typer finns det?

Psykologen förklarar: vad är en ätstörning och vilka olika typer finns det?

Det är lätt att falla in i dieter eller försöka gå ned i vikt, något som har blivit en standard i det samhälle vi lever i idag. För många går det bra att hålla fast vid en diet under en period, men att kontrollera sitt matintag och fokusera allt för mycket på att gå ned i vikt kan leda till ångest.Och i förlängningen kan det som började som en till synes oskyldig diet utvecklas till en ätstörning.

Vad är en ätstörning?

En ätstörning innebär att du har problem med mat och ätande och att det samtidigt påverkar ditt liv och din hälsa på ett allvarligt sätt. Att ha en ätstörning kan påverka både dina känslor och ditt humör, men också dina relationen och i förlängningen även din kropp. Om du har en ätstörning kan du bli fysiskt sjuk då det påverkar kroppen negativt att inte få i sig tillräckligt med näring. Det kan således påverka ditt hjärta, skelett, tarmar, lever, tänder och hjärna. För kvinnor kan det dessutom påverka fertiliteten då ägglossningen och mensen uteblir vid för låg vikt. 

Vilka olika typer av ätstörningar finns det?

Det finns olika anledningar till att man hamnar i en ätstörning. En delfastnar i en ätstörning genom bantning, medan det för andra handlar om låg självkänsla –att man ser sitt värde i hur man ser ut. För några handlar det om att hantera stress eller negativa känslor och få en känsla av kontroll. Men förutom att det finns många olika anledningar till att man kan fastna i en ätstörning, så finns det även många olika typer av ätstörningar. Dessa kan du kan läsa mer om nedan.

Anorexia nervosa 

Anorexia nervosa innebär att man svälter sig själv och har en stark rädsla för att gå upp i vikt. Den här typen av ätstörning är vanligast att upptäcka då personen ofta går ned mycket i vikt, men kan också vara livshotande då personen inte får i sig den näring kroppen behöver. 

Bulimia nervosa 

Bulimia nervosa innebär att man hetsäter och sedan kompenserar det genom att exempelvis kräkas eller ta laxermedel. Bulimi kan vara svårare att upptäcka då personen nödvändigtvis inte går ned i vikt och det syns därför inte alltid utåt. 

Hetsätningsstörning 

Hetsätningsstörning innebär, som vid bulimi, att personen hetsäter men skillnaden är att man inte kompenserar det man ätit med till exempel kräkningar eller laxermedel. Denna ätstörning kan leda till att personen går upp i vikt. 

Ortorexi

Ortorexi, eller träningsberoende, är inte en renodlad ätstörning men är kopplad till personens utseende. Det kan vara svårt att upptäcka då motion och träning vanligtvis indikerar en sund livsstil. Om du dock får abstinens av att inte träna, lägger ned mycket tid på det samtidigt som det känns som att träningen och livsstilen kontrollerar dig istället för tvärtom, så kan det tyda på att dina träningsbeteenden blivit ohälsosamma. 


Är du orolig för att du, eller någon i din närhet, lider av en ätstörning, använd Ahums matchningstjänst för att träffa en terapeut som kan hjälpa dig.

Menu