Hem  »  Blogginlägg   »   Hur påverkar Corona livet som singel

Hur påverkar Corona livet som singel

Att inte ha någon att dela livet med känns för många just nu extra kännbart. Behovet av fysisk närhet pockar på när vi rekommenderas hålla flera meters avstånd till varandra. Många av de vanliga mötesplatserna har försvunnit, såsom möjligheten att gå på AW på lokal, danstillställningar, konserter och fester.

Hur ska man förhålla sig när tankar och behov uppstår som går stick i stäv mot varandra, t.ex. vårt behov av sociala kontakter och fysisk närhet å ena sidan och vårt behov av att minimera risken för sjukdom å den andra. Uppenbart är att detta kräver någon form av omställning på både insidan och utsidan. 

Mer aktivitet på dejtingappar

I dessa tider har fler singlar än vanligt sökt sig till dejtingappar. Det rapporterar bl a Mötesplatsen. När Tinder-användare på Ahum gjorde ett studiebesök i dejtingappen visade det sig att kandidaterna aldrig tog slut, trots önskemål om snävt åldersspann, inom ett begränsad geografisk radie och ihärdigt swipande. I vanliga fall nås vägs ände ganska snart med liknande sökfilter och får du ett meddelande om att det inte längre finns några aktuella i ditt område. Dejtingappen Relate rapporterar en kraftig ökning av antalet skickade meddelanden och hur många profiler som användarna gått igenom. Tinder hade en 30-procentig ökning av konversationslängd jämfört med månaden innan

Ökad försäljning av sexleksaker

I Sverige är det tillåtet att träffa nya människor fysiskt, men på många håll i Europa är isoleringen ett faktum och många singlar tvingas förlita sig på digital kommunikation eller ägna sig åt andra aktiviteter. Det har skett en kraftig ökning av försäljningen av sexleksaker t.ex. med 13 procent i Storbritannien, 71 procent i Italien och 135 procent i Kanada. Pricerunner anger i en artikel i Breakit att svenskarna nu söker alltmer på sexleksaker. New Yorks hälsomyndighet gav ut ett informationsblad med goda råd om säker sex och deras huvudbudskap kan sammanfattas med: “You are your safest sex partner.”.

Gör några sunda förändringar

Ett sunt sätt att hantera den nya situationen är att reflektera över sina behov och göra medvetna förändringar av både beteenden och tankar. Troligen kommer du fram till att du behöver fler sociala kontakter än vad som kommer i din väg naturligt just nu. Dina vanliga rutiner kan behöva anpassas samtidigt som du balanserar ditt behov av trygghet. Här kommer några konkreta tips om vad du kan göra för att må bättre som singel: 

  • Börja med att ta några medvetna beslut. Bestäm dig för vilken grad av social isolering du kan acceptera och hålla.
  • Ta initiativ och bjud in till en virtuell fika eller AW via Skype eller Zoom
  • Umgås med en liten grupp vänner utomhus exempelvis på altanen, föreslå ett promenad-samtal eller en löprunda i naturen.
  • Prova online-dejting, men sluta om det just nu ökar på din känsla av ensamhet 
  • Försök hålla dig till dina rutiner trots att du jobbar hemifrån. Om du inte hade goda rutiner innan är det ett gyllene tillfälle att börja nu. 
  • Låt oron ta plats i samtalen, våga vara sårbar
  • Var inte rädd för att be om hjälp och erbjud din hjälp till andra, t ex äldre och riskgrupper.
  • Ägna din tid åt givande aktiviteter som du tycker om, meditera, promenera, måla eller det som passar just dig. 
  • Var sparsam  med vilken typ av information du konsumerar, särskilt före läggdags. 
  • Fokusera på tacksamhet och acceptans och det som fortfarande fungerar bra.

Ta professionell hjälp om oro och andra negativa känslor börjar att kännas ohanterbara.

Menu