Tecken på att du borde träffa en psykolog eller psykoterapeut

Har du haft en dålig dag? En dålig vecka? En dålig månad? Ett dåligt år? Det är ofta svårt att skilja mellan ”normal” nedstämdhet och psykisk ohälsa. När bör man egentligen göra slag i saken och faktiskt träffa någon att prata med? Nedan har vi listat fem vanliga tecken på att det är dags att för ett besök hos psykologen.

Du har haft problem med sömnen under en längre period

Sömnproblem är en av de absolut tydligaste varningsklockorna på att allt inte står rätt till. Problem med sömnen kan dels innebära att du har svårt att somna eller vaknar upp mitt i natten, men även att du sover betydligt mer än i vanliga fall eller känner dig trött under dagarna.

Du har svårt att koncentrera dig

Visst, vi alla har perioder då koncentrationsförmågan dalar. Kanske flyger tankarna iväg när du är uttråkad på jobbet eller försöker lyssna på en urtråkig föreläsning. Detta är givetvis helt normalt.

Det är dock när du börjar glömma bort viktiga saker såsom att låsa dörren, stänga av spisen eller hämta barnen på dagis som du bör se över hur du egentligen mår.

Saker som tidigare gjorde dig glad känns inte betydelsefulla längre

Om du någon gång drabbats av en depression känner du garanterat igen känslan av att inte kunna bli exalterad eller uppfylld av någonting. Saker som du tidigare älskade att göra, oavsett om det var att titta på fotboll, dansa balett, måla eller träffa dina vänner, känns inte intressanta eller längre.

Personer i din omgivning frågar hur du mår

Även när vi känner oss som mest nedstämda försöker vi ofta hålla god min och dölja vår smärta, vilket till en början kan göra det svårt för vänner, familj, partners och kollegor att se hur vi egentligen mår. Till slut kommer dock de närmsta personerna i din omgivning, förhoppningsvis, att märka att något inte står rätt till. Detta är inte bara ett tecken på att du borde sträcka ut handen för att be om hjälp, utan även att det finns personer i ditt liv som verkligen bryr sig om dig.

Din självkänsla har sjunkit i botten

När vi känner oss nedstämda eller deprimerade är det inte ovanligt att känslorna spiller över på självkänslan och självförtroendet. Om du ständigt tar på dig skulden för saker som inte är ditt fel, klankar ned på dig själv och i allmänhet har tappat din självrespekt så är det definitivt värt att ta kontakt med en psykolog eller psykoterapeut för professionell hjälp.

Ahum
17 maj, 2017

Relaterade bloggposter

Laddar...