Psykologer i Malmö

Är du på jakt efter en bra psykolog i Malmö? Att själv leta reda på och jämföra terapeuter i Malmö kan kännas både jobbigt och krångligt. Trots att antalet psykologer i staden inte är lika många som i Göteborg och Stockholm finns fortfarande mängder av valalternativ. För dig som ska gå i terapi för första gången kan utbudet lätt kännas överväldigande.

I texten nedan går vi igenom hur du enkelt och smidigt kan hitta en psykolog i Malmö som passar just dig. Vi tar även en närmare titt på vilka terapiformer som finns att välja mellan, samt var i staden mottagningarna ligger belägna.

Psykologyrket och psykologutbildning i Malmö

Malmö som stad har inte en lika lång tradition av psykologyrket och utbildning inom psykologi som exempelvis Lund, Göteborg och Stockholm. En anledning till detta kan vara att Malmö inte haft något universitet som erbjudit psykologutbildning. Personer i Malmö som velat läsa till psykolog har istället fått söka sig till Lunds Universitet.

I takt med att staden växt i rasande takt de senaste decennierna har dock en förändring skett. Invånarantalet har ökat kraftigt, samtidigt som alltfler företag öppnat upp i regionen. Detta, i samband med att psykologbesök blivit allt mindre stigmatiserat, har lett till att utbudet av terapeuter i Malmö idag är bra mycket bredare än det var för 10-15 år sedan.

Någon exakt siffra på antal legitimerade psykologer i Malmö finns inte i dagsläget. Psykologföreningen i Malmö Stad har ett femtiotal registrerade medlemmar, men givetvis är siffran för antalet yrkesverksamma terapeuter och psykologer i staden betydligt högre.

Vart ligger mottagningarna?

De absolut flesta psykologmottagningarna i Malmö ligger i de centrala delarna. Exempel på psykologtäta områden i staden är Davidshall, Gustav Adolfs torg och runt Triangeln. Det finns dock ett antal mottagningar även utanför centrum såsom i Limhamn, Västra Hamnen, Bellevue och Husie.

KBT i Malmö

Precis som i resten av Sverige har KBT i Malmö blivit alltmer populärt under det senaste decenniet. Idag jobbar en stor del av aktiva psykologer i Malmö med KBT, vilket oftast innebär färre sessioner och ett större fokus på nuet än exempelvis klassisk psykodynamisk terapi.

KBT har visat sig vara effektivt mot en rad olika typer av psykisk ohälsa. Några exempel är depression, ångest och sömnproblem. Dessutom anses KBT vara den bästa terapiformen mot specifika fobier såsom agorafobi (torgskräck), social fobi och hypokondri.

I KBT ses personen som går i terapi och psykologen oftast en eller två gånger i veckan, vanligtvis under 6-8 veckors tid. Under sessionerna diskuteras bland annat vilka jobbiga situationer som uppstår i vardagen samt hur dessa kan lösas på bästa sätt. Mellan sessionerna är det inte ovanligt att få hemläxa då KBT kräver ett aktivt arbete från bägge parter för förbättring.

Psykodynamisk terapi i Malmö

För den som letar efter psykodynamisk terapi i Malmö är utbudet inte riktigt lika stort som för KBT, men det finns fortfarande ett flertal alternativ att välja mellan. För dig som inte har koll på vad psykodynamisk terapi är för något kan vi rekommendera vår artikel på Ahum som grundligt går igenom hur terapiformen fungerar.

Kortfattat kan man säga att den största skillnaden mellan psykodynamisk terapi och KBT är att den förstnämnda är mer förbehållningslös med mindre i förhand planerade inslag, i jämfört med KBT som ofta är mer standardiserat och manualbaserat.

För dig som föredrar en terapiform där mer utrymme ges för reflektion kan psykodynamisk terapi vara ett bra alternativ. Antalet sessioner är oftast fler än i KBT och sker därför över en längre period.

På senaste har även intensiv psykodynamisk korttidsterapi (ISTDP) i Malmö blivit alltmer populärt, vilket är en mer intensiv version av klassisk psykodynamisk terapi.

Annan terapi i Malmö

Trots att KBT och psykodynamisk terapi är de absolut vanligaste terapiformerna i Malmö så finns det ett flertal andra alternativ. Några exempel är dialektisk beteendeterapi (DBT), konstterapi, interpersonell psykoterapi (IPT) och psykoanalys. Oavsett metod är det väldigt viktigt att du väljer en legitimerad terapeut som är skyldig att använda metoder som är vetenskapligt utprövade.

Psykolog Malmö pris

Vad det kostar att gå till en psykolog eller terapeut i Malmö beror på vilken terapiform du väljer, hur många sessioner som behövs, samt vilken psykolog du går till. Hos Ahum kan du enkelt jämföra priser bland psykologer i Malmö och boka en tid direkt via hemsidan.

Laddar...