Testa om du har problem med prokrastinering

Att skjuta på saker gör alla, men när beteendet ställer till med problem i vardagen kan det vara bra att se över det. Ibland är prokrastinering nämligen kopplad till psykisk ohälsa, såsom depression och ångest. Gör testet för att ta reda på om du har problem som kan behöva hanteras.

Låter det här bekant?

“Jag ligger kvar i sängen ett tag till”

Du vet om att du borde ta dig upp ur sängen och sätta igång med arbetsuppgifter som väntar, men istället ligger du kvar i sängen och scrollar i mobilen.

“Jag presterar bättre under tidspress”

Du skjuter på uppgifter till sista stunden eftersom du tänker att du är en person som presterar bättre under press. Vilket leder till att du sitter hela natten innan en tenta eller med en presentation på jobbet för att bli färdig.

“Jag ska bara…”

Tänker du att du bara se ett avsnitt till innan du tar tag i det du måste göra? Kanske börjar du dammsuga eller vika tvätt för att dröja på det ännu lite till. Du skjuter helt enkelt på uppgifter som du egentligen behöver göra.

Du är inte ensam

Forskning visar att 15-20% av Sveriges befolkning påverkas av prokrastinering, och ungefär 25% anser att “skjuta på saker” är ett utmärkande personlighetsdrag för dem. Att skjuta upp saker kan ibland vara kopplat till annan psykisk ohälsa, såsom depression och ångest. Därför kan det vara bra att reflektera över sitt beteende. 

Över 17%

av Sveriges befolkning lider av psykisk ohälsa

Vanliga frågor

Våra senaste inlägg

Menu