Hem  »  Blogginlägg   »   Tema: Relationer – Förälskelse

Tema: Relationer – Förälskelse

Att vara förälskad kan kännas underbart, men det kan också vara en påfrestande upplevelse. I del två av vår temaserie om relationer tar vi upp förälskelsens psykologi och kemi. Varför blir vi förälskade? Hur länge kan vi vara förälskade? Varför kan vi bli som besatta av en förälskelse? Ahum har svaren.

Om du någon gång varit förälskad så vet du att det kan vara en omtumlande upplevelse. Plötsligt klarar du dig på fyra timmars sömn de dagar du legat vaken och kommer på dig själv med att glömma bort att äta. Förälskelsens rus, som liknar det rus vi får av kokain, kan få oss att prioritera bort basala behov som sömn och hunger. Ruset tar mycket av vår energi, vilket är en anledning till att en förälskelse aldrig håller för evigt. 

Den genomsnittliga längden för en förälskelse är ett och ett halvt år och forskare förklarar den genomsnittliga längden utifrån evolutionsteori. 1,5 år anses vara tillräckligt lång tid för att träffa en partner, lära känna varandra och reproducera

Kärlekens tre faser 

Kärlek kan delas in i tre faser. Den första fasen är attraktion eller lust och styrs främst av våra könshormoner. Testosteron är ett dominant hormon i attraktion och får oss att bli sexuellt intresserade av andra. Efter attraktion följer förälskelse där vårt belöningssystem går på högvarv. När en relation övergår i kärlek tar vårt “må-bra”-hormon oxytocin över. Oxytocin gör oss lugna och inger trygghet och värme i en relation. 

Förälskelsens kemi 

När vi är förälskade aktiveras vårt belöningssystem som påverkas av olika kemiska processer i vår hjärna och kropp. En anledning till att vi känner ett lyckorus när vi är förälskade är att hjärnan frisätter en ökad mängd dopamin. Dopamin är aktivt i flera system som ökar vår energi och känsla av glädje. Dopaminet stimulerar i sin tur hjärnan att frisätta endorfin. Endorfin brukar kallas kroppens eget morfin och bidrar till smärtlindring. Även noradrenalin ökar vid förälskelse, vilket förklarar varför vårt hjärta slår snabbare. Stresshormonet kortisol ökar också med upp till 40 procent i blodet hos den som är förälskad.

Samtidigt som dessa hormoner  ökar, minskar mängden serotonin i kroppen när vi är förälskade. Forskningen har tidigare visat på samband med låga serotoninhalter och depression. Den minskade mängden serotonin kan med andra ord vara en förklaring till att humöret kan svänga vid förälskelse. 

Varför kan förälskelse göra oss besatta? 

Om dopamin är vår inre gas kan serotonin ses som vår broms. När mängden dopamin går upp samtidigt som mängden serotonin går ner är det som om våra tankar och känslor kör i hög hastighet på en motorväg utan möjlighet att bromsa. Därför spårar tankarna och känslorna ibland ur när du är förälskad. Det kan kännas omöjligt att sluta tänka på den du är förälskad i och svårt att fokusera på annat. Längtan efter personen kan kännas outhärdlig och när ni äntligen återförenas existerar ingenting annat. Detta kan vara både härligt och jobbigt, särskilt om du är olyckligt förälskad. Efter ett tag jämnas balansen i hjärnan och kroppen ut och när förälskelsen klingar av, återgår vår kognitiva och emotionella funktion till sitt normalläge.

Om du vill ha hjälp med en osund förälskelse finns det på Ahum över 450 anslutna psykologer och psykoterapeuter. Testa att bli matchad med rätt terapeut för dig här

Menu