Därför blir Sverige tröttare (och varför du bör ta sömnproblem på allvar)

Att bra sömn är direkt kopplat till vårt välmående kommer inte direkt som någon nyhet. Ändå uppger omkring sju av tio svenskar att de besväras av trötthet.

Sover svenskarna allt sämre?

Det verkar onekligen så. En studie gjord av Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet visade att sömnproblemen i Sverige har fördubblats de senaste trettio åren.

Varför sover vi sämre?

Stress, som vi tidigare pratat om i Ahum-bloggen, är sannolikt en av de främsta orsakerna. Undersökningar har visat att omkring var fjärde svensk ligger och tänker på jobb eller skola innan de ska sova.

Det ökade användandet av mobiltelefoner, datorer och surfplattor strax innan läggdags har troligtvis också ett finger med i spelet. Forskning har visat att ljuset från skärmar försämrar sömnen då det lurar kroppen att det är dag.

Så vad kan man då göra för att sova bättre?

Det finns ett flertal enkla knep som ökar chanserna för en god natts sömn:

Lägg ifrån dig telefonen ett par timmar innan läggdags och låt hjärnan varva ner.
Försök att gå till sängs varje tid samma kväll för att skapa en god dygnsrytm.
Rör på dig under dagarna så att kroppen är trött och behöver återhämta sig under natten.

Mindfulness- och avslappningsövningar kan också hjälpa dig att koppla av. Nedan är ett exempel från Mindfulness-appen Headspace.

 

KBT: effektivt och långvariga resultat

Att själv skapa de bästa förutsättningarna för god sömn är inte alltid tillräckligt. Ofta är det stress, oro och ångest som ligger bakom – besvär som kan vara svåra att komma till rätta med på egen hand.

Hos Ahum finns psykologer och terapeuter som kan hjälpa dig med dina sömnbesvär. Kognitiv beteendeterapi (KBT) är en av de effektivaste behandlingsmetoderna för sömnproblem och har visat ge långvariga resultat.

Du bokar ditt första möte genom att fylla i frågeformuläret och matchas med en psykolog som passar just dig.

Sov gott!

/Martin Sundberg, Ahum-teamet

martin.sundberg@ahum.se

 

Ahum
10 februari, 2018

Relaterade bloggposter

Laddar...