Vi stressar ihjäl oss – bokstavligen

Objektivt sett är Sverige ett fantastiskt land att bo i. Låg korruption, hög jämställdhet, ett starkt affärsklimat och god välfärd. Lägg där till gratis utbildning, 18 månaders föräldraledighet och världens bästa kanelbullar.

I de senaste undersökningarna uppger sju av tio svenskar att de är lyckliga för det mesta, och på den årliga World Happiness-listan hamnade Sverige på nionde plats. Inte fy skam.

Men samtidigt som framtiden för Sverige onekligen ser ljus ut så finns det indikationer på att allt inte står helt rätt till. En oroväckande trend, som vuxit sig allt starkare under de senaste åren, sprider sig som pesten och håller på att bli vår tids nya folksjukdom.

Stress

I Sverige stressar vi mer än något annat land i hela Europa. Det visade en studie gjord av Europeiska arbetsmiljöbyrån år 2015.

Och stressen påverkar alla, gamla som unga.

Sex av tio svenska ungdomar känner oro över att inte lyckas i livet. Fyra av tio uppger att de är oroliga när de tänker på sin framtid. Lägg där till den ökande stressen över att prestera i skolan.

Bland vuxna är de senaste siffrorna minst sagt alarmerande. Under de senaste sju åren har antalet sjukskrivningar på grund av stress sexdubblats. Man beräknar att cirka 200 personer dör varje år i Sverige till följd av jobbstress.

Det finns ingen enkel förklaring till varför stressen ökar explosionsartat. Troligt är dock att högre krav på jobb och i skola, tillsammans med en tuffare arbetsmarknad, är bidragande faktorer. Den ständiga jakten på perfektion och att hela tiden visa upp de bästa sidorna av oss själv (speciellt i sociala medier) sätter också sina spår.

Eftersom det inte finns någon enkel förklaring till varför vi är stressade finns det heller ingen enkel lösning på hur vi kan förbättra situationen. Att aktivt arbeta för mindre stress i vardagen är givetvis effektivt. God sömn, regelbundna pauser i arbetet, fysisk aktivitet och mindfulness kan hjälpa oss att minska riskerna för stress och utbrändhet.

Det kanske viktigaste av allt är dock att våga prata öppet om stress och psykisk ohälsa. Dels för att kunna få hjälp och support, men även för att minska stigmat som fortfarande råder kring ämnena. Det kan räcka med att berätta för en kollega, chef eller nära vän hur du känner dig när livet inte är på topp.

Ta hand om dig och kom ihåg att det alltid finns någon att prata med när du behöver stöd!

Ahum-teamet

Stress infographic

Ahum
09 december, 2017

Relaterade bloggposter

Laddar...