Tema: Relationer - Otrohet

Otrohet är det fjärde temat i Ahums temaserie om relationer. Otrohet kan innebära olika saker för olika personer och en tydlig kommunikation kring gränser är a och o i en relation. Det kan finnas olika anledningar bakom en otrohet och att ta ett snedsteg i är mänskligt. Ahums psykologer navigerar bland olika typer av otrohet och ger råd på hur man kan arbeta med tillit och gå vidare efter en otrohet - oavsett om man väljer att gå isär eller fortsätta tillsammans.

Vad räknas som otrohet? 

Det enkla svaret är att det inte finns något rätt eller fel svar på den frågan. Vad en person definierar som otrohet behöver inte nödvändigtvis innebära detsamma för någon annan. Medan en del drar sin gräns vid fysisk intimitet räcker det för andra med flirtiga meddelanden online. Oavsett om man lever i en monogam tvåsamhet, i ett öppet förhållande eller i en polygam relation, så har de flesta människor en gräns för vad som är ok och inte. När den gränsen korsas är det tal om otrohet. 

Det finns karakteristiska komponenter i vad många skulle definiera som en otrohet. Bland dessa finner vi hemlighetshållande, lögner, känslomässigt engagemang och fysisk intimitet med någon annan än ens partner. Det är viktigt att vara tydlig med vart man drar sin gräns i en relation. Otydlig kommunikation ger utrymme för missförstånd som kan bli kostsamma. Det är mänskligt att begå misstag, men man bör tänka sig för en gång extra innan man gör någonting som kan såra någon annan.

Mikrootrohet 

Små men potentiellt svekfulla snedsteg i en relation, som att skriva med någon flirtigt online, har fått benämningen mikrootrohet. En stor del av all mikro-otrohet sker i sociala medier och grundar sig vanligen i ett sug efter bekräftelse. Det kan handla om vem man följer eller vad för typ av bilder man gillar. Gränsen mellan mikro-otrohet och ett acceptabelt beteende som kan trigga svartsjuka kan vara hårfin och tydliga gränser är som tidigare nämnt av stor vikt. Hur känner du om du upptäcker att din partner t.ex. gillat eller satt ett hjärta på tio bilder som en attraktiv gemensam vän lagt upp på Facebook?

Onekligen finns det någonting som lockar med otrohet. Sveriges största dejtingsida för ändamålet har i skrivande stund över 460 000 användare. Enligt statistik söker de flesta som är otrogna sex och spänning i en tråkig vardag. Majoriteten av de som varit otrogna uppgav att de inte tänkte berätta om otroheten för sin partner. 

Så går man vidare efter en otrohet 

Otrohet kan vara svår att förlåta och att återfå tilliten till någon man blivit sviken av kan kräva mycket arbete. 

Om din partner varit otrogen mot dig 

  • Ta inte på dig skulden. Tankar om vad man själv gjort för fel för att bli bedragen är vanliga men ofta fruktlösa. De kommer enbart att leda till onödigt lidande. 

  • Ställ de frågor du behöver ställa, men bli inte fixerad av att ta reda på alla detaljer. När man blivit förd bakom ljuset vill somliga gärna veta allt, men även det kommer att bidra till ett onödigt lidande. 

  • Förlåt först när du känner dig redo att förlåta och stå då fast vid det. Att förlåta är inte samma sak som att acceptera ett beteende och det finns en stor styrka i att våga förlåta ett svek. Det är viktigt att förlåtelsen är genuin. Det är inte hållbart att gång på gång poängtera det misstag man säger sig ha förlåtit vid argumentationer eller bråk.

Om du varit otrogen mot din partner 

  • Rannsaka dig själv och ta ansvar för ditt beteende. Blir medveten om varför du gjort det du gjort och vad du behöver göra för att inte göra om samma misstag igen. 

  • Be om ursäkt, men bara om du menar det. Att be om ursäkt bör gå hand i hand med  ett åtagande att aldrig göra om samma sak igen. Att gång på gång be om ursäkt urvattnar ordets innebörd och till slut betyder det ingenting alls.  

  • Ge din partner tid. Du kan ha burit på tankar och känslor om din otrohet länge nog för att bearbeta det som hänt, men för din partner är det ny information. Ge hen den tid hen behöver. 

Blev du intresserad av att läsa mer om otrohet? Vi på Ahum rekommenderar boken Kärlekskris: gå vidare efter otrohet av Esther Perel (på engelska The State of Affairs).

Vill du prata med en legitmerad terapeut om otrohet så erbjuder Ahum ett stort nätverk av psykologer över hela Sverige. Du kan träffa en terapeut via video eller på en mottagning. Med vårt unika matchningssystem hjälper vi dig att hitta rätt terapeut för dig. 

Ahum
10 juni, 2020
Laddar...