Tema livsstil: Kost

Att äta nyttigt är något som de flesta av oss vet att vi borde göra. Vi matas också dagligen med information om dieter och träningsprogram som ska hjälpa oss att bli hälsosamma. Det kan ibland vara svårt att orientera sig i djungeln av alla tips som finns. Ahum lyfter i den här artikeln fram det vi tycker är viktigast att förmedla.

Folkhälsomyndighetens rekommendation för kosthållning är att vi behöver äta en lagom mängd och varierad kost. Det leder till att vi med större sannolikhet får i oss de näringsämnen vi behöver samt att risken att få i oss skadliga ämnen minskar. De lyfter fram vegetabiliska, fiberrika och näringstäta livsmedel som de viktigaste delarna i vår kosthållning. Att försöka hålla energibalansen och blodsockernivåerna stabila genom att äta frukost, lunch, middag samt mellanmål minskar risken för småätande. En annan riktlinje för att äta lagom är att du ska äta när du är hungrig, men inte när du är sugen. Vad som är lagom är individuellt, anpassa ditt matintag efter din livsstil. 

Näringsämnen

Kroppen är uppbyggd av olika näringsämnen som vi behöver få i oss via kosten. Man brukar prata om makro- och mikronäringsämnen. Makronäringsämnen är kolhydrater, fett och protein, dvs sådana näringsämnen som vi behöver i stor mängd. Mikronäringsämnen är lika viktiga men behövs i mindre mängd. Mikronäringsämnen är t.ex. vitaminer, mineraler och antioxidanter. Det de flesta svenskar (8 av 10) får i sig för lite av är frukt, nötter och grönsaker. Välj olika frukter och grönsaker och sträva efter att få i dig minst 500 gram varje dag. Du kan tänka 200 gram till lunch respektive middag av grönsaker och en frukt på eftermiddagen till exempel. Kom ihåg att det bara finns antioxidanter i mat från växtriket. Det enda undantaget är bröstmjölk. Om du vill ha ett starkt immunförsvar kan du använda grönsakerna och frukternas färg som riktmärke. Se till att få i dig så många färger som möjligt, t.ex. blåa blåbär, gul apelsin, grön broccoli och röda rädisor, eftersom färgerna representerar olika mikronäringsämnen och om man får i sig en bredd av dessa bildar dessa tillsammans ett bra skydd mot t.ex. bakterier och gifter som finns runtomrking oss. 

Kost och psykisk hälsa

Viss forskning visar på att kost med mer vegetabilier minskar risken för depression och ångest, samt att mat som innehåller mycket socker ökar risken. Det finns också vissa indikationer på att depressionssymtom kan minska om man lägger om kosten i samband med samtalsterapi och/eller medicinering. En studie har också visat att råa frukter och grönsaker har större sannolikhet att minska depressiva symtom än vad processade frukter och grönsaker har. Vi vet att regelbundna matvanor, sovvanor och rörelse gör oss mer stabila och hjälper oss att lättare hantera svårigheter. Att ta till onyttig mat vid ångest är också vanligt, då kombinationen av fett och socker triggar igång kroppens eget belöningssystem. Det ger en stund av ångestlindring och välbehag, men är dåligt för välmåendet på längre sikt. 

Sammanfattning

Den välkända journalisten, författaren och professorn Michael Pollan sammanfattar sin matfilosofi med sju enkla ord: “Eat food. Mostly plants. Not too much.” Med “Eat food” syftar han på att allt som säljs i matbutiker faktiskt inte är mat, enligt hans mening. Det är industriprodukter med urlakat näringsinnehåll. “Mostly plants” syftar på att äta mest från växtriket och sist men inte minst “Not too much” som betonar vikten av att äta lagom mycket. Denna enkla vägledning från Pollan stämmer bra överens med Livsmedelsverkets rekommendationer och den forskning som nu indikerar på positiva samband mellan mat och psykiskt välmående.

Ahum
03 september, 2020
Laddar...