Så pratar du med dina barn om terrorattacken i Stockholm

I fredags eftermiddag lamslogs Sverige efter terrorattacken på Drottninggatan i Stockholm. Livet vändes upp och ner för många människor.

Det som många befarat, att ett större terrorattentat med dödlig utgång skulle ske även i Sverige, inträffade. De flesta känner ilska, sorg, frustration och rädsla efter attentatet. För dig som har barn så kan det vara svårt att veta hur du ska förhålla dig till situationen. Hur mycket av sanningen bör man egentligen berätta? Ska barnen få vara med och se TV-inslagen? När bör man söka hjälp från utomstående?

Oavsett om du är förälder, lärare, ett äldre syskon eller en morförälder så kan det vara värt att ha tipsen nedan i åtanke när du ska prata med ditt barn om attacken i Stockholm.

Ta först reda på vad barnet vet

Ett första tips är att ta reda på hur mycket barnet redan vet om vad som skett. Ställ frågor som ”Vad vet du om vad som hänt?”, ”Vad har du hört från andra?” och ”Vad undrar du över?”. Att berätta vad som hänt och svara på frågor är viktigt. Ärlighet och transparens varar längst i längden, men se till att inte berätta mer än barnet behöver veta, såsom ingående detaljer.

Försäkra om att det är normalt att känna sig arg eller ledsen

Många barn, speciellt de som är lite äldre, kommer att förstå allvaret i situationen och känna sig förvirrade, arga och ledsna. Det är svårt att förstå varför någon skulle vilja skada oskyldiga människor på ett så ondskefullt sätt. Det är viktigt att barnet får veta att det som skett är tragiskt och att det är helt normalt att vara ledsen och arg.

Håll de yngre barnen borta från TV-inslagen och grafiska klipp på internet

Medan äldre barn som kan in och förstå händelsen kan vara med och titta på nyhetsreportagen, så är det oftast bäst att hålla de yngre borta från datorn och teven. Detta eftersom informationen oftast blir överväldigande och kan bidra till ännu mer stress och förvirring.

Överför inte din egen oro

Att erkänna att du själv känner dig ledsen över vad som hänt kan vara viktigt för att normalisera dessa känslor för barnet. Se dock till att inte överdriva och skapa oro i onödan.

Inge hopp!

Försäkra barnet om att denna typ av händelser är extremt ovanliga och att de absolut flesta människorna i världen faktiskt vill gott. Du kan exempelvis berätta om alla som hjälpt till efteråt.

När bör man söka hjälp?

Om du känner att situationen blir för jobbig för dig själv att hantera finns hjälp att få. Exempelvis kan du få stöd och råd från hjälporganisationen BRIS, eller ta kontakt med en professionell psykolog här på Ahum.

Ahum
14 april, 2017

Relaterade bloggposter

Laddar...