Så får du en givande påsk trots omständigheterna

Idag strålar solen och påsken är äntligen här - eller? En efterlängtad långhelg väntar men för många blir årets firande inte riktigt som vi tänkt oss. Myndigheterna har vädjat om att vi skall stanna hemma i påsk och när vi på Ahum frågade våra följare hade majoriteten bestämt sig för att ändra sina planer.

Idag strålar solen och påsken är äntligen här - eller? En efterlängtad långhelg väntar men för många blir årets firande inte riktigt som vi tänkt oss. Myndigheterna har vädjat om att vi skall stanna hemma i påsk och när vi på Ahum frågade våra följare hade majoriteten bestämt sig för att ändra sina planer. 

Påsken är en en högtid där vi brukar resa bort med våra familjer och träffa släkt och vänner. Vi umgås med våra mor- och farföräldrar och spenderar långhelgen med den traditionsenliga påsklunchen och överfyllda påskägg. På grund av risken med smittspridning av coronavirus blir årets påsk annorlunda. Eftersom att äldre uppmanas hålla sig hemma och resor avrådes kan vi inte umgås på samma sätt som vi brukar. 

Det är inte roligt när planer plötsligt förändras och vi vet att det kan kännas tungt att inte få umgås med nära och kära som vanligt. Vi på Ahum vill därför ge dig våra bästa tips för att njuta av den stundande påskhelgen trots rådande omständigheter. 

  • Gör påskfint hemma. Plocka ett ris av kvistar från marken och pynta det med fjädrar i fina färger och måla mönster på ägg att dekorera med. Kom ihåg att man aldrig blir för gammal för att pyssla.

  • Ta fram papper och penna och väck en gammal tradition till liv genom att skicka påskkort. Vem blir inte glad av att få ett brev på posten som sticker ut från de sedvanliga räkningarna?

  • “Bjud över” vänner och bekanta på ett virtuellt påskfirande. Med hjälp av tjänster som FaceTime eller Skype kan mormor och morfar befinna sig i ditt vardagsrum på nolltid. Håll kontakten utan den fysiska kontakten och skänk lite extra digital värme till de i din närhet som är ensamma.

  • Ta tillfället i akt att lära dig mer om varför vi firar påsk. Att lära sig mer av vår historia kan kännas givande när framtiden känns oviss och kunskap väger lätt i kappsäcken.

  • Utforska kökets möjligheter. Baka bröd och bullar eller gör hemmagjort påskgodis. Att arbeta med händerna sysselsätter och avlastar en överbelastad hjärna som kanske snurrar av tankar just nu. 

  • Spendera mer tid utomhus tillsammans med familj och vänner. Ta en promenad i den friska vårluften eller en utomhusfika i solen. Kom ihåg att hålla ett avstånd även utomhus.

  • Bara vara! Gör bara det du vill göra. Påsken liksom andra högtider innebär för många mycket stress och press. Kanske medför årets omständigheter en möjlighet för dig att släppa på vissa krav, minska på stressen och se långhelgen som en chans att återhämta dig från vardagen.  

Om du är en av de som vanligtvis känner dig ensam under högtider kan årets påsk känns extra tung. Vi vill skicka vår omtanke till dig. Kom ihåg att du inte är ensam om din situation och att det finns vägar att bryta ensamheten

Vill du prata med en proffesionell om just ensamhet har Ahum ett stort nätverk med psykologer och psykoterapeuter över hela Sverige. Testa att bli matchad med en terapeut här.

Vi på Ahum önskar er alla en fin påsk!

Ahum
09 april, 2020

Relaterade bloggposter

Laddar...