Ensamhet under högtider

Påsken är här och våren är kommen. Solen skiner och en långhelg är välförtjänt.

Denna högtid spenderar många med sina familjer och närstående. Dagarna är fyllda med social aktivitet, god mat och dryck. Detta är dock inte fallet för alla. Påsk, likväl andra klassiska högtider, är starkt associerade med ensamhet för många. 

Ensamhet är ett väldigt stort problem idag och är både en grogrund till och en konsekvens av psykisk ohälsa. I dag är det dock relativt få som söker stöd i sin ensamhet. På samma sätt som vid andra negativa psykologiska tillstånd finns det en tabu och en skam över att känna sig ensam vilket resulterar in en negativ spiral som förvärar situationen. 

Att prata med en psykolog eller psykoterapeut kan vara ett sätt att bryta den negativa trenden och få människor ur ensamheten. Inledningsvis vid en psykologkontakt får du hjälp med att sätta ord på ditt problem. Bara att uttala att man känner sig ensam och att erkänna det för sig själv kan vara en lättnad och ett första steg mot ett mer önskat läge. Fortsättningsvis kartlägger du tillsammans med terapeuten vad orsakerna till ensamheten kan bero på och om det finns orealistiska negativa tankar som sätter krokben för dig när du vill nå ut och fram till andra. Det kan tex vara överdrivet negativa tankar som handlar om att andra inte tycker om en eller att man inte är intressant nog för andra.

Så oavsett om du känner dig lite ensam över påsken eller i allmänhet, tveka inte på att ta stöd. Låt inte din ensamhet stoppa dig. Glöm tabun om att ta stöd och prioritera ditt välmående.

Ahum
20 april, 2019
Laddar...