På väg att köpa självhjälpsbok? Sätt på dig de kritiska glasögonen!

Ahum tipsar om vad som kan vara värt att ha i åtanke nästa gång du står och bläddrar bland självhjälpslitteraturen i din bokaffär.

Självhjälpsböckers vara eller icke vara har varit på tapeten under en lång tid. Titt som tätt släpps nya titlar med tips om hur vi kan bli mindre stressade, få mer lycka i våra relationer och må bättre i största allmänhet.  Författare till böckerna och förespråkare menar att självhjälpsböcker kan vara ett bra substitut till psykoterapi, medan kritiker hävdar att vissa böcker i värsta fall kan ha negativa effekter.

Att självhjälpsböcker är en mångmiljardindustri som lockar läsare från hela världen har nog få gått miste om. Även om böcker inom självhjälp har funnits i över tvåhundra år så har marknaden fullkomligt exploderat det senaste decenniet. I bokaffärerna hittar vi idag titlar som berättar för oss hur vi blir bättre föräldrar, mer produktiva på jobbet, lyckligare i våra relationer och populärare i våra bekantskapskretsar.

Trots böckernas popularitet så har kritiska röster höjts. Många psykologer och forskare har uttalat sig negativt om utvecklingen och menar till och med att vissa böcker kan ha rent motsatt effekt.
Å andra sidan vittnar många om hur olika självhjälpsböcker har hjälpt till i svåra situationer i livet.

Så hur vet man då om en bok är värd att köpa eller inte?

Det går såklart inte att dra en klar linje mellan vad som är en bra eller en dålig bok. En självhjälpsbok som inte fungerar alls för en person kan vara utmärkt för någon annan. Nedan har vi listat några tips som kan vara bra att ha i åtanke om du funderar på att köpa en självhjälpsbok. Eftersom ett köp av en bok inte bara innebär en ekonomisk investering, utan även en emotionell, så är det viktigt att du har tillförskaffar dig så mycket information som möjligt om boken innan du tar ditt beslut.

Vem är författaren?

Att titta efter vem som har skrivit boken kan vara ett självklart, men ack så viktigt, första steg. Ibland blir vi så ivriga av titeln och recessioner av boken att vi helt glömmer bort att se efter vem som faktiskt har skrivit den. Vad har personen för utbildning/bakgrund? Har hen skrivit självhjälpsböcker tidigare? Har författaren själv bedrivit någon forskning som ligger till grund för boken?
En röd varningslampa är såklart om författaren inte har någon bakgrund inom varken psykologi eller forskning, utan endast bygger sina teorier på egna erfarenheter.

Vilken typ av forskning bygger boken på?

Den första frågan leder osökt in på den andra; vad finns det för vetenskaplig grund som boken bygger på? Grundar sig boken på teorier och studier som har blivit publicerade? Vilka typer av studier i så fall? Även om detta kan vara svårt att få en överblick över så kan det vara värt att kolla igenom vilka typer av referenser som finns med i boken.

Vad utlovar boken?

Generellt kan vi säga att desto mer realistisk och specifik boken är, desto större är chanserna att du skall kunna uppnå det som utlovas. Böcker som skall hjälpa dig att ”bli lycklig” eller ”må bättre” är som upplagda för att bli besvikelser.

Hur är boken skriven?

Bläddra igenom boken och få en känsla för innehållet. Hur uttrycker sig författaren? Hur är boken upplagd?
Det viktiga är att du får känslan att boken kan tilltala dig och få dig motiverad. Om du redan från början känner att det kommer bli en uppförsbacke att ta sig igenom boken så är chanserna små att du kommer få något utav den.

Finns det något själv-test i boken?

En seriös självhjälpsbok bör innehålla någon typ av självbedömning, där du som läsare kan få en uppfattning om ditt tillstånd. Till exempel; en bok som syftar till att hjälpa personer med social fobi bör rimligen ha ett självtest för social fobi i början av boken. Även här gäller dock att det är ett seriöst test som tidigare testats vetenskapligt. Kolla om det finns någon källhänvisning till testet och om det publicerats i någon vetenskaplig tidsskrift.

Sammanfattning

Det finns inget tvivel om att självhjälpsböcker kan vara ett positivt verktyg för många (annars skulle inte genren vara så pass populär som den faktiskt är). Dock, eftersom det varken krävs någon psykologlegitimation eller tidigare erfarenhet för att skriva en självhjälpsbok, så finns det tyvärr en hel del mindre bra titlar ute i butikerna. Om du står i valet att köpa en självhjälpsbok, kolla igenom punkterna ovan och få en mer objektiv utvärdering av boken. Förhoppningsvis blir det då lättare att sålla ut agnarna från vetet och chansen att du kommer uppnå dina mål blir betydligt större!

Ahum
30 oktober, 2016
Laddar...