Hur hemestrar du på bästa sätt?

Att sommaren och det varma vädret som kommit de senaste veckorna kan inte undgått någon. För de flesta av oss innebär det att semestern står för dörren. Ahum tipsar om hemester och hur du bäst återhämtar dig.

Behöver vi sammanhängande semester?

Enligt semesterlagen har du under sommarperioden rätt till 4 veckor sammanhängande semester, alternativt 3 veckor beroende på ditt avtal. Välbehövligt enligt många, samtidigt som det kan upplevas som att det inte är tillräckligt med tid för återhämtning efter en stressig vår. Ett sätt att förlänga din återhämtning är att dra ned på tempot redan veckan innan du går på semester. På så sätt slipper du ägna de första dagarna av semestern till att varva ned. Du kan också göra en plan för hur du ska trappa upp arbetsbördan efter semestern för att inte köra på för fullt redan första dagen.  

Du som inte har möjlighet till 3 veckors sammanhängande semester, eller du som själv valt att dela upp din semester kanske är orolig för att det inte är tillräckligt. Du kan vara lugn. Enligt stressforskningsinstitutet finns det idag ingen forskning som visar på exakt hur lång din semester behöver vara för att få bäst återhämtning. Det är individuellt hur länge du behöver. Det bästa är att du anpassar din semester utifrån dina egna behov och förutsättningar. 

Återhämta dig aktivt - gör tvärtom

Ordet återhämtning är ständigt aktuellt i vår vardag. Vi vet att vi behöver återhämta oss efter ansträngning och semestern är ett bra tillfälle att göra det på. Sömn är en viktig del av återhämtningen, men det vi ofta glömmer är att anpassa återhämtningen efter hur vår vardag faktiskt ser ut. Arbetar du med känslomässiga sociala utmaningar kanske du behöver återhämtning från intensiva sociala interaktioner medan om du tagit ut dig kroppsligt är det kroppen som måste få vila. Det handlar alltså om att göra tvärtom från vad du vanligtvis gör för att få den bästa återhämtningen. 

Ta en hemester

En annan stressfaktor kan vara att vi i år inte kan resa utomlands i samma utsträckning som tidigare enligt de rekommendationer som råder. Rekommendationen om att inte resa inom Sverige är hävd, men att undvika resor i så stor utsträckning som möjligt är fortfarande att föredra. Positivt med det är att vi istället kan ägna oss åt hemester. Som ordet antyder innebär det att vi helt enkelt stannar hemma på semestern.  

5 tips för en lyckad hemester

  • Ta en staycation. Checka in på ett hotell i din hemstad. Ta sovmorgon, beställ room service och bara njut. 

  • Upptäck smultronställen. Kanske en sjö du aldrig tidigare badat i, en promenad i ett främmande naturområde eller varför inte stans bästa glasställe?

  • Lyxa till det. Slappna av en dag på spa, eller ät gott på den där restaurangen som du länge spanat in. 

  • Besök sevärdheter. Vi behöver inte åka till Rom, Paris eller New York för att upptäcka vackra byggnader, konstverk eller kända platser. Försök hitta de sevärdheter i din egen stad som du annars missar. 

  • Stanna hemma. Sätt dig med en bok, en serie eller kanske ett hemmaprojekt som du velat göra men som du aldrig riktigt fått tid med. 

Vi på Ahum önskar dig en trevlig semester (hemester)! Och kom ihåg att vi har ett stort nätverk av psykologer tillgängliga för samtal under hela sommaren - om du får behov av att prata med någon professionell. 

Ahum
26 juni, 2020
Laddar...