Frågestund med Christian Dahlström, författare till boken ”Panikångest & depression”.

Efter att Christian Dahlström själv lidit av psykisk ohälsa släppte han år 2014 boken Panikångest och depression. Boken besvarar vanliga frågor såsom ”varför blir man deprimerad?”, ”kan man bli fri från panikångest?” och ”hur fungerar psykoterapi?”. Sedan boksläppet har Christian fortsatt med podcasten Sinnessjukt, som tar upp olika frågor kring psykisk ohälsa.

Vad fick dig att skriva boken?

När jag själv blev sjuk hittade jag en massa bra information som hjälpte mig att ta mig ur min panikångest och min depression. Eftersom den informationen inte fanns lättillgänglig så hade jag lika gärna kunnat gå miste om den. Därför ville jag hjälpa nästa person som blev sjuk att slippa behöva leta själv, utan istället få allt serverat i en bok. Nu rekommenderas den till och med av 1177 och av ledande psykiatriforskare och är en av de mest sålda böckerna om psykisk ohälsa.

Varför är det så viktigt att prata öppet om psykisk ohälsa?

Därför att det råder ett så stort tabu kring de här sjukdomarna, som gör att de är mycket mer smärtsamma än de borde vara. Det går att jämföra med cancer, som ända fram till 70-talet var jättetabu men som idag är helt rumsrent och ingenting folk skäms över. Innan den processen startade skulle man inte bara förlika sig med tanken på att man fått en många gånger dödlig sjukdom, man skulle också smussla med det. Det är omänskligt helt enkelt.

Du har i tidigare intervjuer nämnt att du själv går till psykolog. Hur viktigt är det för dig att hitta en psykolog som du verkligen känner att du klickar med?

Jätteviktigt så klart, vilket även visat sig ha betydelse i vetenskapliga studier där man undersökt vilka faktorer som ökar chansen att bli frisk. Det här är en bransch som måste digitaliseras och förbättras i många avseenden, idag är det en väldigt svårnavigerad marknad.

Hur tycker du att den svenska psykiatrin kan förbättras?

I min nya bok "Kalla mig galen" (Ordfront, 1 nov) skriver jag en hel del om det. Det viktigaste av allt är resursfrågan, psykiatriska diagnoser står för nästan hälften av alla sjukskrivningar i Sverige idag. Trots det får psykiatrin bara 9 procent av sjukvårdsbudgeten, någon har med andra ord haft väldigt otur när de räknade fram budgetanslagen. Sedan är resursfrågan bara den ena delen, om pengarna inte används rätt är det ju meningslöst. Men som det är idag får psykiatrin inte chansen att försöka bli bättre vilket vi ofta pratar om i min podcast Sinnessjukt.

Vilka är dina bästa tips till en person som lider av panikångest/depression?

Att söka hjälp är alltid det viktigaste tipset om man mår så dåligt att det påverkar ens vardag. Var dock beredd på att det ofta är svårt att få hjälp, man behöver nästan alltid ligga på själv och söka flera olika alternativ innan man lyckas. I slutändan är det dock mer än värt det vilket man märker när man tillfrisknar, eller i varje fall mår mycket bättre. Det andra jag vill nämna är att inte skämmas. Det är lättare sagt än gjort, men skammen är så jävla meningslös och ohjälpsam.

Ahum
12 september, 2017

Relaterade bloggposter

Laddar...