Din sommarflirt kan vara långvarig kärlek

Många av oss känner igen sommaren som en tid där vi är mer sociala och där vi också ägnar oss mer åt flirtande. En sommarfling kan vara härlig och omtumlande. När höstens mörker börjar smyga sig på kanske den där somriga gnistan falnar. Men kanske är din sommarfling här för att stanna? Ahum berättar mer om kärlek, vilka delar du och din sommarflirt bör ha gemensamt för att få en långvarig relation och vad du behöver göra för att fortsätta utveckla den relationen.

Kärlekens tre delar

Kärlek kan ha flera olika betydelser. Vi kan exempelvis säga att vi är förälskade eller sexuellt attraherade av någon, men är det samma sak som kärlek? Vi kan titta på den socialpsykologiska definitionen av kärlek där det anses finnas tre komponenter:

Intimitet

Det här innebär att du och din partner har ett emotionellt starkt band och att ni delar upplevelser och känslor med varandra.

Passion/attraktion

Detta är det fysiologiska påslag ni får när ni är med varandra, t.ex. att pulsen ökar. Här ingår också känslan av att du längtar efter den andra när ni inte är tillsammans. 

Åtagande

Åtagande på kort sikt innebär att du beslutar dig för att säga att du älskar den andra personen. Åtagande på längre sikt innebär att du också åtar dig att underhålla och förstärka den kärleken över tid. 

I en relation där den enda komponenten är intimitet finns en nära vänskap. Definitionen av en sådan relation kan sammanfattas som att “tycka om någon”. En relation med passion som den enda komponenten kan vi definiera som förälskelse. En relation med endast komponenten åtagande kan vi definiera som tom kärlek. Det innebär att du är i en relation med någon trots att du varken tycker om eller har något särskilt band till personen. Olika kombinationer av dessa tre komponenter bildar olika typer av relationer. Ett långsiktigt hållbart kärleksförhållande bör innehålla samtliga tre komponenter för att öka chanserna att det ska hålla i längden. 

 

Ömsesidighet

Och självklart ska de tre delarna vi nämnt ovan också vara ömsesidiga för att relationen ska överleva. Med en helt ny person kan du inte vara riktigt säker på hur den andre upplever dessa. Det hinner hända mycket i en relation på några månader och det är inte ovanligt att relationen hamnar i en annan dager när båda återgår till vardagen. Det är viktigt att prata om hur ni båda vill ha det och inte bara anta att den andre känner som du.   

Kanske var det här en hjälp på vägen för din sommarflirt att bli långvarig. Läs också mer om hur du bäst kommunicerar och lyssnar på din partner för att relationen ska bli hållbar. Lycka till!

Ahum
06 augusti, 2020
Laddar...