Ahum slår hål på myterna om terapi

Att gå i samtalsterapi blir allt vanligare. En Sifo-undersökning från 2011 visade att ungefär en fjärdedel av alla svenskar någon gång har gått i terapi. De vanligaste anledningarna för att uppsöka en terapeut var jobbrelaterade problem, depression eller utmattningssyndrom. Ingenting tyder heller på att dessa siffror har minskat de senaste åren, snarare tvärtom.

Trots denna utveckling finns det tyvärr fortfarande gamla myter om terapi som än idag lever kvar. Dessa bidrar till att mental ohälsa och psykologisk behandling till viss del fortsätter att vara stigmatiserat.
Vi på Ahum tycker att det idag, år 2016, verkligen är hög tid att slå hål på dessa myter! Nedan har vi listat några av de vanligaste missuppfattningarna om terapi som fortfarande lever kvar.

Myt: Man måste ha allvarliga psykiska problem för att gå i terapi

Sanning: Personer går i terapi för en lång rad olika anledningar. Vissa lider av svåra tvångstankar eller ångestattacker, andra vill ha stöd för att kunna gå vidare efter ett förhållande eller ett traumatiskt event. Några väljer att träffa en terapeut för att de känner sig nedstämda medan en del vill ha hjälp med att bygga upp en bättre självkänsla. Vissa går i terapi för att bättre kunna hantera jobbstress, andra för att få mer självkännedom.
Anledningarna till att träffa en psykolog är oändliga och samtalsterapi är definitivt inte begränsat enbart till personer med svår mental ohälsa.

Myt: Personer som går i terapi är svaga

Sanning: Om du skulle se det på följande sätt; är personer som går till läkaren för svaga för att kunna ta hand om sig själva?
Att gå i terapi ses ibland som ett tecken på svaghet när det i själva verket är tvärtom; att våga fråga efter hjälp kräver styrka och mod. Dessutom, många framgångsrika personer såsom sportstjärnor, högt uppsatta chefer, nobelpristagare, författare och filmstjärnor har fått psykologiskt stöd från terapeuter och coacher.

Myt: Psykologer vill bara lösa sina egna problem genom sitt yrkesval

Sanning: Att nästan alla psykologer har intresse för hur människor fungerar, inkluderat dem själva, är ingen hemlighet. Faktum är att alla psykologutbildningar i Sverige kräver ett antal timmar egenterapi för alla studenter i tillägg till de 5 + 1 åren det tar att bli legitimerad psykolog. När en psykolog arbetar med att ge terapi är det bara fokus åt ett håll när det handlar om att hjälpa och stötta. Mot klienten och inte sig själv som psykolog.

Myt: I terapi fokuserar man alltid bara på minnen från barndomen

Sanning: Det är sant att man i vissa terapiformer, såsom psykodynamisk terapi (PDT), fokuserar en stor del på händelser i det förflutna. Däremot finns det en väldigt stor andel av terapeuter som arbetar med andra former av terapi. I exempelvis kognitiv beteendeterapi (KBT) så ägnar man mindre tid åt att titta bakåt och arbetar istället med att ändra tanke- och beteendemönster som finns i nuet.

Myt: Psykologer vill bara tjäna pengar på sina klienter

Sanning: Om man vill gå in i ett yrkesområde främst för att tjäna pengar så finns det många andra yrken som är mer fördelaktiga än terapeut. Den allra största delen av de som väljer att arbeta med terapi drivs av att hjälpa andra och förstå hur människor fungerar.

Myt: Man kan lika bra prata med en kompis som att gå i terapi

Sanning: Att ha stöttande personer i sin närhet som man kan prata med, såsom familj och vänner, är viktigt för ett psykiskt välmående. Däremot kan det vara svårt för dessa personer att vara objektiva och sätta problemen i ett större perspektiv. En psykolog kan erbjuda kunskap, erfarenhet, objektivitet och en icke-dömande attityd som ofta är svår att få från vänner eller familj.

Myt: När man väl börjat gå i terapi är man fast livet ut

Sanning: Längden på terapi beror helt på vilka problem som finns och vilka mål man har med terapin. Vissa går bara i terapi några veckor medan andra väljer att fortsätta i flera år. Utvecklingen visar dock att längden för terapibehandlingar blir allt kortare i takt med att terapiformer såsom kognitiv beteendeterapi blir allt vanligare.

Vill du hitta en terapeut i ditt område? Registrera dig gratis hos Ahum idag!

Vill du läsa mer om olika terapiformer och mental hälsa? Kolla in våra artiklar som finns på hemsidan.

Ahum
19 augusti, 2016

Relaterade bloggposter

Laddar...