PT-Fia: "När man väl hittar rätt terapeut är det värt allt."

Sofia Ståhl, mer känd som ”PT-Fia”, driver en av Sveriges populäraste hälsobloggar där hon skriver om bland annat träning, mat, stress och konsten att hitta balans i livet.

Du drabbades av utmattningsdepression för cirka fem år sedan – vad var det som hände egentligen?

Väldigt förenklat så var det ett resultat av kombinationen att jag älskade mitt arbete som nybliven egenföretagare och det faktum att jag flydde från mig själv och hur jag egentligen mådde. Som 19-åring utsattes jag för psykisk misshandel av min värdmamma när jag var Au Pair i USA, det blev ett trauma som aldrig bearbetades. Och det faktum att jag hade en trasig självkänsla, var en otrygg person och satte alla andras välmående framför mitt eget. Det var framförallt under det sista halvåret som det eskalerade och jag jobbade i princip dygnet runt vilket till slut bröt ner mig, psykiskt och fysiskt.

Många som lider av stress, oro och ångest skäms över sina problem. Är det något du känner igen dig i?

Verkligen. Jag kände en enorm skam över min psykiska ohälsa och genomgick flera identitetskriser under åren som följde. Vid ett tillfälle så medverkade jag i Malou efter tio för att prata om min utbrändhet och på slutet så satt jag bara och grät. Tårarna gick inte att stoppa och jag ångrade mig så. Hur kunde jag vara så dum att jag satte mig i TV och skämde ut på mig på det sättet? Och det faktum att jag jobbade med hälsa men själv led av psykisk ohälsa. Den skammen...

Du har gått i terapi i flera omgångar, kan du berätta lite om dina erfarenheter?

Jag har gått hos flera olika terapeuter och coacher. Den viktigaste insikten är att man måste hitta en person som man klickar med och känner förtroende för. Och det är skitjobbigt att behöva leta rätt på den där personen och berätta sin historia igen och igen, men när man hittar rätt terapeut så är det värt allt. Jag upplever att terapi är en investering. Och genom att gå till flera olika och prova olika behandlingsformer så får man alltid med sig något som hjälper ens tillfrisknande och personliga utveckling. Viktigt att tillägga att man kanske inte klarar av terapi när man är som sjukast, men viktigt att försöka ta sig dit på sikt.

Vilka är dina bästa tips till någon som funderar på att börja gå i terapi?

Nöj dig inte med första bästa terapeut. Hitta en person som du verkligen kan vara 100 % ärlig med. Som får se dig naken (inte bokstavligt talat såklart). Och det bästa tipset är väl egentligen att ge dig själv terapi om du har möjlighet. Det är ett fantastiskt sätt att utvecklas och lära känna sig själv.

Klicka här om du vill komma till Sofias blogg

Ahum
05 mars, 2018

Relaterade bloggposter

Laddar...